Nieuwsbrieven

Hier kunt uw onze nieuwsbrieven lezen. Onze nieuwsbrief komt niet op vaste tijden uit. Neemt u ook een kijkje in het archief.

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief - Winter 2010

Geplaatst op 30/11 door Klaas Stuive

http://www.buiten-beeld.nl/uploads/preview/c1/0c/4b/107991.jpg

Stichting Raja Yoga Nederland
NIEUWSBRIEF Winter 2010

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 030 - 6037792 / 0344-619589
www.raja-yoga.nl
K.v.K. nr. 30229796


Winterse sporen...

De winter kenmerkt zich door koude, sneeuw en vaak weinig zonlicht. Ook laat de winter z’n sporen na, niet alleen letterlijk (zie foto), maar ook figuurlijk.. De winter geeft vaak een gevoel van depressie. Wellicht omdat het vertrouwen ontbreekt dat na de winter de lente weer zal verschijnen. Een oude uitspraak zegt: “Na duisternis komt licht. Als het donker is steek een lichtje aan”. Natuurlijk is de winter niet altijd somber. Lekker thuis bij de open haard zitten, is ook knus en gezellig. De wintervogels weer in de tuin, prachtig! Kerstfeest en Nieuwjaar komen er ook weer aan en dat zijn echte, gezellige familiedagen en voor dat je het in de gaten hebt, dan is het al weer lente. Want wat gaat die tijd toch snel…

http://www.buiten-beeld.nl/uploads/preview/e7/4c/53/103613.jpg

 

Rotsvast vertrouwen..

Vertrouwen is een belangrijke basis voor ons functioneren. Maar waar kunnen we dit vertrouwen op baseren? Alles is ontstaan uit een louter grondeloos  “Niets”, een verbijsterende leegte. Maar in dit schijnbare “Niets” lag al het bestaande in harmonische ordening verzonken. Alle verschijnselen zijn een boodschap van het verborgen Ene met alle kenmerken van die Ene. Hoe wonderbaar! Maar toch heeft dat “Niets”  het kenmerk van een “rots” in zich, waar we ons zelfvertrouwen op kunnen bouwen.  In de Kathaka Upanishad (4.14-15) staat: “Als water, regent op rotsige grond, verloren wegloopt tussen de spleten, zo loopt de levensenergie verloren achter hen weg, voor hen die de dingen afzonderlijk ziet. Maar, zoals helder water, steeds hetzelfde blijft, zo is de Ziel, O Gautema, voor de Wijze die weet”. Hieruit blijkt dat vertrouwen in feite gebaseerd is op het eeuwige principe van onze Ziel!

Ons leven moeten we bouwen op een rots in het besef dat we ook een (eeuwige) Ziel in ons dragen die ons de juiste levenskracht geeft om vol vertrouwen onze “Dharma” te volgen. Onze levenskracht stroomt als een rivier naar de grote oceaan van het “Niets”. Door deze stroom keert alles zich ten goede, ook al verlaten we tijdelijk deze stroom. Ervaringen in ons leven brengen ons altijd weer terug in die hoofdstroom. Dat is een gegeven waar we een rotsvast vertrouwen in moeten zien te vinden.

Het is moeilijk voor te stellen dat de aarde eens “woest en ledig was”; de duisternis over de diepte lag; en de Geest van God over de wateren zweefde (Gen. 1.2). In zes “esoterische dagen” schiep God hemel en aarde. De zevende dag nam hij rust toen Hij zag dat “het goed was”.  Eens was de aarde een vloeibare massa, waarna deze massa zich ging stollen en er rotsen ontstonden. Leuk om te weten is dat de rotsen aan de kust vanHudson Bay bestaande uit groensteen, een leeftijd blijkt te hebben van 4,28 miljard jaar en daarmee 250 miljoen jaar is ouder dan enig andere rots. Het zou zelfs bewijzen kunnen bevatten van levensvormen in de oertijd. Als dit het geval is, zou dit het allereerste bewijs van leven op aarde zijn. Dit soort tijdspanne gaat ons verstand te boven. Eerst vastigheid en daarna leven op aarde!

Foto: Hudson Baai in Canada.

Volle maan meditatie

Jullie hebben gemerkt dat we opnieuw gestart zijn met de volle maan meditatie, een meditatie van 3 uur. De afgelopen twee keer heeft laten zien dat er weer behoefte aan is om ons de verbinden met het ‘bewustzijn van de Yogi’. Het is een eeuwenoude traditie om tijdens de volle maan te mediteren op Vrede. Tijdens deze meditatie zul je merken dat vrede begint bij je zelf. Het is in aanvang een innerlijke worsteling om alle ongemakken los te laten en dan op eens in volkomen harmonie en met jezelf in de stilte vrede te wensen voor je omgeving, de wereld en de kosmos. Als beloning voor het geven ontvang je energie weer terug, zo is de ervaring.

Op dinsdag 21 december 2010 organiseren wij de laatste volle maan meditatie van dit jaar. Deze meditatie is van 18.30 – 21.30 uur  in ons opleidingscentrum in Nieuwegein. Gedurende deze 3 uur mag je natuurlijk verzitten of even liggen, maar het gaat om de meditatie en het effect daarvan op jezelf en moeder aarde. Je kunt natuurlijk ook thuis je meditatie doen!

De data van de volle maan deze winter:

·          Dinsdag 21 december 2010

·          Woensdag 19 januari 2011

·          Woensdag 16 februari 2011

·          Zaterdag 19 maart 2011

 

Jullie zijn van harte uitgenodigd op 21 december. We vragen een kleine donatie.

 

 

Klankschalenconcert met Tim Torré op 18 december 2010

Het begint traditie te worden om het oude jaar af te sluiten met een leuk evenement. Dit jaar zal Tom Torré afsluiten met een uniek klankschalenconcert. Het concert vindt plaats op zaterdag 18 december van 10.00 uur – 13.00 uur in ons Yogacentrum.  Iedereen – ook introducés – zijn welkom. Om de kosten enigszins te dekken wordt een bijdrage van € 10,= gevraagd.  Tim is een “oude” bekende, in april 2005 hield Tim ook een dergelijk concert in combinatie met kinesiologie.

Een klankschaal- en gongconcert is een zuiver intuïtief concert dat is afgestemd op de aanwezige deelnemers. Met behulp van klankschalen en gongs schept Tim een sfeer van rust en ontspanning. Deelnemers kunnen liggend of zittend een warm bad nemen van klanken. Heerlijk om het oude jaar op die manier af te kunnen sluiten en ontspannen het nieuwe jaar met vol vertrouwen in te gaan.

 

Achtergrond klankschalen

Klankschalen zijn unieke  klankinstrumenten uit de Himalaya. De legering van het gebruikte metaal is het “geheim van de smid”. Er wordt gezegd dat er 7 soorten metalen worden gebruikt. De klankkleur wordt bepaald door de mengverhouding van metalen, vorm, gewicht en grootte. Gewoonlijk worden ze in zand gegoten. De oorsprong is mystiek en hun geschiedenis gaat duizenden jaren terug. Kloosters in  India, Tibet en Nepal gebruiken de schalen nog veelvuldig in combinatie met meditatie en gebeden. De werking van klankschalen heeft iets bijzonders, omdat ze bij uitstek en van nature harmoniserend voor lichaam en geest werken. De effecten zijn bijzonder. Ze brengen je volkomen tot rust en werken helend.

Toegepaste kinesiologie

Tim Torré is ook kinesioloog. Kinesiologie is een alternatieve geneeswijze die zich bezig houdt met de motoriek van het lichaam. In oorsprong is het ontstaan uit de Chakra Vidhya en Nadi Vidhya (leer van de subtiele anatomie van de mens). Het is gebaseerd op biomechanica, de anatonomie en de fysiologie. Middels motorische bewegingen maakt een kinesioloog de belangrijke energiebanen los naar de organen in ons lichaam. In de docentenopleiding bij de module over esoterische geneeswijze besteden wij aandacht aan deze vorm van geneeswijze.

Op bezoek bij Joyce en Gina

In het kader van docentenopleiding kunnen aanstaande docenten in opleiding (zogeheten DIO’s) een verzoek doen om ter plekke gecoacht te worden bij  het geven van Yogalessen. Yoyce geeft nu bijna een jaar les in Giesenlanden aan een groep van ongeveer 30 personen in de sportzaal Lingehal. Een groep van mensen met veel lichamelijke klachten. Gina geeft als maatschappelijk werkster bij Riagg in Rotterdam Yogales aan allochtone vrouwen die vooral psychosomatische klachten. Klaas was onder de indruk van hun vaardigheden. Desondanks kon hij een aantal nuttige tips en trucs gegeven. Een steuntje in de rug geeft hen weer extra zelfvertrouwen als aankomend docent.

Yoga tegen pijn

Mensen kunnen lijden aan verschillende vormen van pijn, zoals zenuwpijn en spierpijn e.d Zenuwpijn kan omschreven worden als 'schrijnend, brandend, zeurend,  tintelend, kriebelend, prikkend". De pijn wordt veroorzaakt door beschadiging of gestoorde werking van het zenuwstelsel.  Zenuwpijn kan optreden bij diabetes, na gordelroos en een operatie of door druk op een zenuw. Zenuwpijn is moeilijk behandelbaar en doet veel afbreuk aan het vertrouwen van dergelijke patiënten. Het is in essentie anders dan de fysieke pijn die je voelt bijvoorbeeld bij een beenbreuk, blauwe plek, verstuiking of een ontsteking. Dergelijke pijn is behandelbaar met medicijnen. Voor zenuwpijn is meestal een andere vorm van pijnstilling nodig. In ieder geval zijn artsen en specialisten het er over eens dat dagelijkse ontspanningsoefeningen en Yoga helpen om deze kwaal te verzachten en/of om er beter mee om te gaan. Via Yoga en ontspanning kunnen we deze mensen weer laten investeren in hun zelfvertrouwen. Voor meer informatie zie www.stopdepijn.nl.

We moeten zenuwpijn los zien van spierpijn, want dat is een ander fenomeen. Spierpijn ontstaat wanneer mensen hun spieren op een ongewone wijze belasten, afvalstoffen hopen zich dan in het spierweefsel op, vooral melkzuur. Soms zijn ook de gewrichten pijnlijk. Spierpijn ontstaat vooral bij gebruik van spieren die normaal niet of nauwelijks worden gebruikt. Ook bij mensen die regelmatig sporten kan spierpijn door overbelasting van de spieren voorkomen. Spierpijn en stijfheid kunnen eveneens het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding of blootstelling aan plotselinge temperatuursveranderingen. Bij sommige aandoeningen (bv. griep) of het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen mensen spierpijn krijgen. Opgroeiende kinderen krijgen ook wel eens spierpijn, maar dat is een groeiverschijnsel. Tenslotte kunnen spanningen leiden tot spierpijn in de schouder en nekstreek. Wanneer de spieren voldoende rust krijgen, verdwijnt de spierpijn binnen enkele dagen vanzelf. Yoga kan mensen helpen spanningsgebieden door rek- en strekoefeningen te verzachten. Om spierpijn te voorkomen wordt in een Yogales altijd tijd ingeruimd om na inspanning bij uitvoeren van Asanas te ontspannen in Savasana (lighouding), gecombineerd met een diepere ademhaling.

Hospice, dankbaar werk

Recent stond een leuk artikel met mooie foto van Marleen in de plaatselijke krant van Zeist over het vrijwilliger zijn in een hospice. Een hospice is een organisatie, die zich in terminale zorg heeft gespecialiseerd. Ongeneeslijk zieken kunnen hier tot aan hun dood worden verzorgd. Door de huiselijke sfeer wordt dit als beter ervaren dan een ziekenhuis, terwijl er toch medisch personeel en vrijwilligers aanwezig zijn. Er zijn verschillende soorten van hospice zorg. Bijvoorbeeld de zogenaamde "bijna- thuis huizen", waar steeds vrijwilligers aanwezig zijn of het intensieve hospice, waar 24 uur per dag medische zorg aanwezig is en men ziekenhuiszorg kan uitvoeren. Er is een grote vraag naar hospice zorg. Doel van de hospice zorg is de kwaliteit van het leven zo groot mogelijk te houden of te krijgen in de laatste periode van het leven. Marleen van Westrop is al enige tijd als vrijwilliger werkzaam bij een hospice. Er worden nog vrijwilligers gezocht! Nadere informatie via www.netwerkpalliatievezorg.nl.

Nieuwe website de komende weken live

In vorige zomer nieuwsbrief hadden we met trots al aangekondigd dat de “gepimpte” website in de lucht zou zijn. Het duurt echter langer dan we hadden ingeschat. Eugene heeft met de “Anic-boys” gekoerst op zekerheid en kwaliteit en dat kost natuurlijk tijd. De komende weken zal de nieuwe website in de lucht gebracht worden. Daarna zal er ook nog veel tijd besteed worden om extra informatie aan de site toe te voegen. De “nieuwe” website geeft energie voor de toekomst en schept vertrouwen.
Zodra de nieuwe website live  gaat worden jullie hiervan via e-mail op de hoogte gebracht.

Kennismakingslessen in januari 2011, geïnteresseerden in jullie omgeving?

Zoals gebruikelijk starten we weer met vier kennismakingslessen in januari a.s. Marleen en Eugene zullen deze lessen geven. Ieder jaar organiseren wij de cursus ‘Ontspannen’, die begint met een introductieperiode van vier weken. In vier lessen van 1½ uur krijgt men op een luchtige manier inzicht in de acht stappen van Raja Yoga. Praktische oefeningen, theorie en discussie worden daarbij afgewisseld. Doel is om mensen: enig idee te geven wat Klassieke Yoga feitelijk inhoudt; globaal wegwijs te maken in het begrippenkader van Yoga; te laten ontdekken of Yoga wel bij je past. Na de introductie volgen de overige vier periodes van de cursus, waarin aandacht wordt geschonken aan lichaamshouding en -oefening, adem- en energiebeheersing, concentratie en meditatie. De oefeningen geven lichamelijke en geestelijke rust waar iedereen steeds meer behoefte aan heeft in deze hectische samenleving. Start dinsdag 4 januari en donderdag 7 januari 2011. De lessen vinden plaats op de: Dinsdagavond 20:00 - 21:30 uur of donderdagavond 20:00 tot 21:30 uur. Wij zouden het fijn vinden als jullie geïnteresseerden in jullie omgeving op deze introductielessen willen attenderen!

Start overige lessen in 2011

Maandag 3 januari 2011: docentenopleiding en integratie (extra les is meegenomen). Woensdag 5 januari 2011: cursus beheersen. Zaterdag 8 januari 2011: docentenopleiding en integratie.

Lessen tijdens studiereis naar India: let op wijziging in lessen!!

Van 4 februari tot en met 19 februari 2011 gaan Eugene en Klaas met een groep van vijf personen naar India (Delhi en Rishikesh). In Rishikesh zullen zij een programma in de Ashram volgen van Swami Veda Bharati. Ook is een tweetal excursies gepland. Tijdens hun afwezigheid nemen Marleen, Melle en Lida de lessen over. Marleen zal de dinsdag en donderdag voor haar rekening nemen, Melle de maandag en zaterdag en Lida de woensdag. Hier kunnen nog wijzigingen op plaatsvinden. Houd dus de site in de gaten!

Namens Stichting Raja Yoga Nederland, wensen we jullie alvast voor het nieuw jaar een “rotsvast” vertrouwen in jezelf toe.

Marleen van Westrop
Eugene Derksen
Klaas Stuive

Meer opties

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws