Nieuwsbrieven

Hier kunt uw onze nieuwsbrieven lezen. Onze nieuwsbrief komt niet op vaste tijden uit. Neemt u ook een kijkje in het archief.

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief - Winter 2012

Geplaatst op 23/12 door

 

Stichting Raja Yoga Nederland
NIEUWSBRIEF WINTER 2012

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 030 - 6037792 / 0344-619589
www.raja-yoga.nl
KvK. nr. 30229796

 

Winter

We hebben al vroeg een voorproefje gehad van de winter. Gauw winterbanden onder de auto voor de veiligheid. Het jubileumjaar hebben we afgesloten met een Satsang. Marleen heeft haar docentenopleiding afgerond. De Indiareis staat eraan te komen. De lessen worden in die periode aangepast. Alle lessen blijven bestaan. Terugkijken en vooruitkijken dus! Kortom genoeg content om de Nieuwsbrief te vullen en interessant te maken.

De Stichting vierde dit jaar haar  20 jarig jubileum. Dat hebben we gevierd met uitgave van een jaarkalender, een uitgave van de Geheime Leer deel II en de Siva Sutra’s. De beloofde verhalenbundel is nog in bewerking. De nieuw visie op de opleidingen is ingevoerd. De zaterdagochtend hebben we omgezet en Eugene is op maandag gestart met de nieuwe vorm en inhoud van de docentenopleiding op de maandagavond. Nel is gestart met de basisopleiding woensdagavond. Jammer dat de woensdagavond (basisopleiding) nog weinig aanbod heeft. Toch houden we alles bij het oude en gaan geen groepen samenvoegen. De Kinderyoga door Eveline is helaas (nog) niet van de grond gekomen, maar ze start opnieuw! Hoop doet leven, ook in het nieuwe jaar!

Veel leesplezier,
Het bestuur

Een aangrijpende Haiku?

De winter is een periode van bezinning en vergeving. Dat is een lastige stap, vooral als je nog met onverwerkte gevoelens zit! Iedereen heeft wel iets in het leven meegemaakt dat om vergeving vraagt. We hoeven niet te wachten tot aan het einde van ons leven. Een echt gebeurd verhaal van twee broers met onderlinge na-ijver. Twee broers die op het stervensbed elkaar vergiffenis schonken, zonder woorden, met een intens liefdevolle blik, op dat moment onvoorwaardelijke Liefde. De basis voor zuivere vergeving!  

Dat moment zonder woorden is in een Haiku omgezet om nooit meer te vergeten.

Een blik vol Liefde…
Aan´t einde nu vergeven…
Nu zonder woorden!

Klaas heeft deze persoonlijke ervaring verwerkt in zijn lezing tijdens de Satsang op zondag 16 december jl.  Zijn lezing over de ‘Essentie van ons Leven’ is geplaatst op onze site: www.raja-yoga.nl. Een aanrader om te lezen!

Opleiding- en cursussenaanbod?

We hebben het afgelopen jaar de opleidingen en cursussen inhoudelijk gewijzigd om extra garanties in te bouwen voor de kwaliteit van de klassieke Yoga.  In hoofdzaak is de invoering vlekkeloos verlopen.  Alleen de basisopleiding (basisopleiding- beheersen) voldeed qua opkomst niet helemaal aan onze verwachtingen. Het is altijd wikken en wegen wat te doen: groepen samen voegen of niet. Het bestuur heeft toch besloten het niet te doen en alles bij het oude te laten. Om reden dat er voor de woensdag nieuwe inschrijvingen zijn en/of worden verwacht.

Geheime Leer deel III (Universele Psychologie) en andere publicaties

Klaas is het hele jaar druk bezig geweest om de Universele Psychologie - mede gebaseerd op de kennis van grootmeester Dwahl Kuhl (en Alice A. Bailey) - in Sutra’s om te zetten. Dergelijke kennis wordt dan meer toegankelijk voor Yogabeoefenaars.

De Geheime Leer deel III over de Universele Psychologie zal aan het einde van de winter worden gepubliceerd. Studie daarover wordt een onderwerp voor de studiegroep die  iedere tweede zondag van de maand van 10.00-13.00 uur wordt gehouden. Deze studiegroep vormt tevens een onderdeel van de meester-opleiding. Inschrijvingen nog mogelijk.

De verhalen bundel met wijsheidsverhaaltjes is nog in bewerking. Inmiddels zijn er 158 verhalen verzameld.

De Siva-Sutra’s krijgen een vervolg.  Vanuit de Tantra-traditie heeft Klaas kennis genomen van oude Siva technieken. Klaas gaat deze technieken bewerken voor gebruik binnen de stichting.

Workshop Upanishads

Ajata Stam is opnieuw gestart met de workshop Upanishads. De workshop wordt in principe gehouden op iedere laatste zondag van de maand. Zij geeft apart het rooster door. Inschrijvingen zijn ook hier nog mogelijk.

Kinderyoga

Eveline Bosselaar (geassocieerd docent)  start in het nieuwe jaar opnieuw met Kinderyoga in ons centrum  De aanhouder wint. Zij is fysiotherapeute, heeft een dansopleiding en  een opleiding als docent kinderyoga in haar bezit. Tevens neemt zij nu deel aan de docentenopleiding om zich meer te bekwamen als docente in klassieke Yoga. Voor nadere informatie zie: www.raja-yoga.nl.

De kinderyoga is een doorlopende cursus met lessen van drie kwartier. Op speelse wijze worden de lessen vormgegeven waarbij aandacht is voor lichaamshouding, ademhaling, ontspanning en creativiteit.

Indiareis 2013

De reis wordt opnieuw georganiseerd door SYN en vindt plaats van 19 januari tot en met 5 februari. Onder leiding van Klaas Stuive en Eugene Derksen gaan in totaal negen Yogadocenten- en studenten weer naar India, naar de Ashram van Swami Veda Bharati. De groep volgt daar een speciaal programma en nemen deel aan meerdere excursies. De lesroosters worden om die reden aangepast.

Let op! Wijziging lesrooster

In de periode van 19 januari t/m 5 februari hebben we een aangepast rooster opgesteld en/of vervanging geregeld.  De donderdagavond wordt overgenomen door Marleen van Westrop. Op woensdagavond is er in die periode geen les. De maandagavond en zaterdagochtend vinden er aangepast lessen plaats. De docenten zullen dat met de cursisten zelf regelen.

Vakanties 2012/2013

Voort dit lesseizoen hebben wij de volgende vakanties gepland:

  • Kerstvakantie: 22 december 2012 t/m 6 januari 2013
  • Voorjaarsvakantie:  16 t/m 24 februari 2013
  • Goede vrijdag:  29 maart 2013
  • 2e Paasdag:  1 april 2013
  • Meivakantie:  27 april t/m 5 mei 2013
  • Hemelvaart:  9 mei 2013
  • 2e Pinksterdag:  20 mei 2013
  • Zomervakantie:  20 juli t/m 1 september 2013

Aanvang lessen nieuwe jaar

In 2013 starten we op: zaterdag 5 januari, maandag 7 januari, dinsdag 8 januari, woensdag 9 januari en donderdag 10 januari.

Kennismakingslessen

Dit jaar zijn de kennismakingslessen in januari 2013 alleen op de dinsdagavond bij Lida. Als je als cursist een kennis, vriend of collega aanmeldt, dan ontvang je een mooi presentie uit handen van één van de docenten.

Vrskasana of de boomhouding

 

Door bezinning en vergeving wordt je geest ontlast en ontstaat er evenwicht. Evenwicht geeft vertrouwen (Shradda).  De boomhouding is een houding die je vertrouwen geeft.  Ga in de sta-aanhouding (Tadasana). Richt en fixeer je blik op een punt schuin voor je. Plaats je linkerbeen op de rechter bovenbeen tegen de lies en hou dit enige tijd vol. Let op je ademhaling, hou deze ontspannen. Daarna rechterbeen. Je kunt je voet ook net boven de knie plaatsen. Veel succes.

Wat is jicht?

Jicht komt in herfst en winter veel voor. Vandaar een uiteenzetting over deze pijnlijke kwaal. Jicht(een vorm van reuma) is een pijnlijke ontsteking als gevolg van gekristalliseerd urinezuur in een gewricht. Vaak overkomt het mensen na een sterke emotionele periode met veel stress. Normaal gesproken lost urinezuur gemakkelijk in je bloed op. Bij een te hoge concentratie kan dit zuur neerslaan in de vorm van kleine naaldvormige kristallen. Dit leidt tot een vaak snel opkomende hevige ontstekingsreactie (meestal de grote teen: 90 %) als: roodheid, zwelling, pijn, warmte en functiebeperking. 's Nachts kun je bijvoorbeeld opeens wakker worden van pijn aan de tenen en lopen wordt moeilijk. Behalve in de tenen kan jicht ook op andere plaatsen ontstaan, bijvoorbeeld in de enkel, knie, vingers of in de oorschelp. Bij mannen komt jicht op middelbare leeftijd meer voor dan bij vrouwen. Bij vrouwen komt dit vooral voor tijdens de overgang (menopauze). Jicht gaat vaak samen met andere klachten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, verstoringen in vet- en koolhydraatverhouding en nieraandoeningen.

Jicht kan een gevolg zijn van voeding, zoals te veel rood vlees, orgaanvlees, vette vis, bier en sterke drank, frisdranken, etc.

Wat je zelf kunt doen? Je kunt zelf veel doen om jichtklachten te verminderen. Voedsel dat de kans op jicht verminderd is: veel water, magere zuivel, koffie zonder suiker, zoete kersen, witte wijn, verse groente en fruit (vitamine C), natuurlijke sappen, etc.  Een basisadvies is veel water drinken! De arts zal vaak ontstekings-remmers voorschrijven. Het gebruik van plastabletten kan jicht veroorzaken.     Beoefen bovenal de ontspannings-technieken: Yoga-Nidra, Makrasana en Yoga-ademhaling (Sushumna). Echt het helpt!

Recept : New Dehli soep

Gezond eten en de tijd nemen om je voedsel harmonisch te verteren geeft een zacht gevoel van voldoening. Weer een nieuw recept. Dit keer: Indiase New Dehli soep. A.u.b. niet gaan slurpen, deze soep is namelijk erg lekker!

Wat heb je nodig? Ingrediënten voor 4 personen:

1 eetlepel olie
2 paprika`s, geel en groen
1 (klein) blikje tomatenpuree
2 uitjes. Niet overdreven groot
3 teentjes knoflook. (minder kan ook)
3 eetlepels kerrie
2 liter water
4 groentebouillonblokjes
2 theelepels kruidenkaas, bijv. Paturain
Zout en wat peper
Uien snipperen en knoflook fijnsnijden/persen

Bereidingswijze:

Paprika in reepjes van ongeveer 1 cm snijden. Ui en knoflook fruiten met de olie en een deel van de kerrie in de grote soeppan. De rest van de kerrie voeg je gaandeweg aan de soep al proevend toe. Voeg de paprika toe en laat dat even meebakken op een laag pitje. Vervolgens voeg je de inhoud van het blikje tomatenpuree toe. Voeg nog wat kerrie toe. Doe het water met de bouillonblokjes hierbij en laat het nog een minuut of tien koken. De paprika moet dan zacht zijn. Om het af te maken voeg ik altijd kruidenkaas toe. Dit moet je goed doorroeren om klontjes te voorkomen. Breng hierna de soep op smaak met zout en peper. Een heel klein beetje komijn laat het wat meer Midden-Oostelijker smaken en serveer erNaan (Indiaas brood) bij.

Eet smakelijk!

Mantra-initiatie

De mantra-initiatie vindt plaats op zondag 7 april 2013 en start om 15.00 uur. Geef je nu officieel via de site www.raja-yoga.nl op.   Zij die zich hebben opgegeven, bereiden zich een maand lang voor met extra meditaties en vasten. De Mala’s, die zij krijgen, zijn al ingezegend in de Ganges bij Dev Prayaga. 

  

Marleen is geslaagd

Marleen van Westrop is begin december geslaagd voor haar docentschap in de Raja Yoga met als scriptieonderwerp ‘Stervensbegeleiding’. Zij heeft veel les ervaring opgedaan binnen de stichting. Haar scriptie kun je inzien en ligt in de bibliotheek. Gelukkig blijft Marleen beschikbaar als vaste vervangster.

  

Marleen van harte gefeliciteerd!

Volle maan

De volle maantijden in de komende periode zijn: 28 december 2012, 27 januari, 25 februari, 27 maart.

Indiase feestdagen?

De belangrijkste indiase feesten zin: op 20 februari Maha Sivaratri (nacht van Siva) en 8 maart Holifeest (lentefeest).

Maha Sivaratri

Een Hindoeïstisch feest ter ere van de god Siva. De dag wordt doorgebracht met meditatie op Siva en het zingen van devotionele liederen (Bhajangs) ter ere van Siva, vooralOhm Namah Shivaya. In India gaan de mensen op deze dag naar de tempel om aan Siva en zijn vrouw Parvati te offeren. Vooral het offeren van Bilva bladeren wordt op deze dag als gelukbrengend beschouwd, maar ook kokosnoten, fruit en speciaal bereide heilig voedsel. Na een dag te hebben gevast en gemediteerd, houdt men een nachtwake met gebeden en meditatie tot de opkomst van de zon.

Verhaal achter Holifeest

  

De demonenkoning Hiranvakashipa had na een strenge devotie tot Brahma van deze god vermogens verkregen. Hij beschouwde zich als de enige heerser van de wereld.  Hij wilde nog meer en vroeg aan Brahma om onsterfelijk te worden. Op een dag stond Siva (de god van vernietiging) voor de koning en zei: ‘Koning, ik heb je gebeden aanvaard en je wens zal in vervulling. Je zult niet gedood worden. Niet door een mens, niet door een dier, niet als je binnen of buiten bent, niet in de lucht en niet op de grond, niet overdag en niet 's avonds, niet door een wapen en ook niet door een vloek´. Eindelijk was de koning tevreden. Hij liet iedereen in zijn land weten dat hij niet alleen koning was, maar ook god. Vanwege zijn macht had hij verordonneerd dat alleen hij aanbeden mocht worden. De mensen waren bang en gehoorzaamden de koning en aanbaden hem als een god. De zoon van de koning, Prahalad, een aanbidder van de god Vishnu, weigerde echter zijn vader te aanbidden. De koning ontstak in woede en zei tegen zijn zoon dat hij hem zal doden voor zijn ongehoorzaamheid. De zoon antwoordde dat niet de koning, maar Vishnu (de beschermgod van het heelal, die waakt over het welzijn van de mensen) zijn god was. Vanaf dat moment probeerde koning zijn zoon te doden. De god Vishnu wist dat telkens op een wonderlijke manier te voorkomen. In het paleis woonde ook een zus van de koning: Holika. Zij kende veel (demonische) toverkunsten. Zij en de koning bedachten een boos plan om zijn zoon te doden. Zij zou samen met de zoon een offer brengen aan Vishnu door met z'n tweeën op een brandstapel te klimmen. Zelf trok ze een onbrandbaar kleed aan, zodat alleen de ongehoorzame Prahalad zou verbranden. Op het volksplein op de avond van de verbranding waren veel mensen voor het paleis verzameld. Toen Holika en Prahalad op de brandstapel zaten werd het doodstil. De brandstapel werd aangestoken en enkele ogenblikken later laaiden de vlammen hoog op. Echter Holika kwam in de vlammen om en Prahalad bleef ongedeerd. Toen verscheen de god Vishnu vanuit een pilaar in de gedaante van een half leeuw/half mens: Narasimha. Hij nam tijdens de schemering de koning op zijn schoot, in een deuropening en doodde hem zonder wapen en doorbrak daardoor zijn ´onsterfelijkheid´. Zijn zoon werd gekroond tot koning. Deze dag wordt sindsdien herdacht als de dag van overwinning van het goede op het kwade, van het recht op het onrecht.

Mantra voor welzijn en voorspoed

De Mantra voor het nieuwe jaar 2013: ‘Om Aim Hrim Klim Chamundaye Vicche Namaha’. Het is een Kali of Sakti Mantra, die alle Chakra’s met elkaar verbindt en harmoniseert. Het brengt geestelijke verlichting, welzijn en voorspoed. Het is een Mantra uit de Tantra Yoga. Een mooie Mantra om het nieuwe jaar goed in te luiden. Even wat achtergrondinformatie over godin Kali.

Kali, is een van de drie vrouwen van de god Siva. Siva heeft drie vrouwen gehad: een Arische (blanke) vrouw (Parvati), een Mongoolse (gele) vrouw (Gaunga) en een Negroïde (zwarte) vrouw (Káli). Deze godin Káli moet niet verward worden met de mannelijke demon Kali uit de Mahabharata, die de heer van het Kali Yuga tijdperk.

Kali ziet er afschrikwekkend uit, met woest opengesperde ogen, uithangende tong en vier armen. In één van haar handen houdt ze een zwaard vast en in een andere een afgehakt hoofd. Ze draagt een halssnoer waaraan 51 mensenhoofden hangen. Ze wordt meestal in een danspose afgebeeld, of soms met één voet staande op haar neergevallen echtgenoot Siva. Zij wordt ook wel Kalikamata (de zwarte aardmoeder) of Kalaratri (de zwarte nacht) genoemd. Zij beoefende Tantra Yoga en beheerste Samadhi. Zij wordt daarom vereerd als een Tantrische godheid. Later werd Káli geassocieerd met Anucchu'nya' Prakrti of de staat van Sakti, het scheppende aspect voor aanvang van de schepping. Alles was toen nog duisternis of zwart.

Nieuwjaarskalender 2013

De Nieuwjaarskalender 2013 is uit en vernieuwd! Er staan weer mooie Haikus in. Een mooi geschenk voor een vriend, familielid of kennis. De kalenders worden beschikbaar gesteld, we houden ons aanbevolen voor een kleine donatie om de kosten te dekken.

Slot, onze nieuwjaarwens

Namens Stichting Raja Yoga Nederland  wensen we jullie een gezond nieuw jaar 2013 toe. Moge de lessen jullie veel inspiratie en innerlijke warmte geven.  Namaste!

Lida en Marleen

Nelly, Eveline en Ajata

Eugene en Klaas

Meer opties

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws