Nieuwsbrieven

Hier kunt uw onze nieuwsbrieven lezen. Onze nieuwsbrief komt niet op vaste tijden uit. Neemt u ook een kijkje in het archief.

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief - Zomer 2011

Geplaatst op 23/06 door Klaas Stuive

Stichting Raja Yoga Nederland
NIEUWSBRIEF   Zomer 2011

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 030 - 6037792 / 0344-619589
www.raja-yoga.nl
K.v.K. nr. 30229796


We hebben de wind in de zeilen!

Nederland staat bekend om zijn vier seizoenen, zijn prachtige blauwe hemel en witte wolken en... ook om de wind. Zeker bij mooi weer kun je dan heerlijk zeilen en snelheid krijgen als je aan de wind vaart. Een mooi gezegde is, dat als het goed met gaat, je dan ‘de wind in de zeilen’ hebt. Gelukkig heeft de Stichting de wind in de zeilen en hoeven we niet veel te manoeuvreren. Zeilen is overigens een techniek van voortbeweging door windkracht op een zeilschip, zeilboot of surfplank over het water, een heerlijke ervaring. We maken dan gebruik van de kracht van de wind die ontstaat doordat het zeil de snelheid en richting van de inkomende wind verandert. Een koers die in de ‘dode hoek’ ligt, dus tegen de wind in, is niet te bezeilen, je moet dan ‘overstag gaan’ en/of ‘zigzaggend’ toch naar je thuishaven zien te komen. Leven is dus in feite (figuurlijk gesproken) leren zeilen.  Windenergiemolens kunnen we nu overal langs de kust en IJsselmeer vinden. Het is bepaald een ‘vreemde eend’ in het landschap. Hieronder een foto van moderne windmolens die gebruik maken van de kracht van de wind om groene stroom te kunnen opwekken.

 

Vayu, God van de Wind…

Vayu (letterlijk blazer) is de‘God van de Wind’ in India. In de Mahabharata is deze god de vader van Bhima en de spirituele leermeester van de halfgod Hanuman (de apenkoning). Net als aarde, water, etc. is lucht is één van de vijf klassieke elementen (Panchabhutas). De god Vayu is volgens enkele hymnen uitzonderlijk mooi en hij rijdt geruisloos langs de hemel in zijn glanzende paardenspan die voortgetrokken wordt door twee, negenenveertig of ook wel duizend witte en paarse paarden. Een wit vaandel is zijn belangrijkste kenmerk.

 

Afbeeldingen  van Vayu: God van de Wind

 

Blijf in je kracht zitten!

‘In je eigen kracht zitten’, is een uitdrukking die aangeeft dat je in je ‘goede doen bent’. Mensen die in hun kracht en energie zitten, zijn blijer en stralen meer warmte uit dan mensen die niet in hun kracht zitten, zowel in privé als op zakelijk terrein. Soms word je door allerlei situaties ‘uit je doen gehaald’. Gelukkig hebben we vanuit de oudheid Yoga als een soort erfenis aangereikt gekregen om lichaam en geest in evenwicht te houden. Tadasana (berghouding) of Vrskasana (boomhouding) of Yoganidra (yogaslaap = volkomen ontspanning in lighouding) bijvoorbeeld zijn mooie oefeningen om geest (hemel) en lichaam (aarde) weer met elkaar te verbinden. De bemiddelaar tussen deze twee is Pranayama (diepere buik- ademhaling). Zomers – vroeg in de ochtend – is de zonnegroet (Suryanamaskarasana) een aanrader. Heerlijk in de nog frisse ochtendzon.

 

Wil je er zomers of zonnig uitzien?

Als mensen zeggen dat je ‘er zomers uitziet’, dan bedoelen ze in eerste instantie dat je ‘luchtig gekleed’ bent. En als je er ‘zonnig uitziet’, dat je er ‘liefdevol en blij’ uitziet. Dat laatste komt niet alleen vanwege een mooie bronzen huidskleur van de zon, maar zeker vooral door je ‘innerlijke schoonheid’. Het is bekend dat door Yoga je ‘uitstraling’ verbeterd. Je voelt je ruimhartig. Deze uitstraling betekent vooral dat je hartchakra (Chakra van de Zon) op is gebloeid. Hieronder een afbeelding van ‘Moeder Maria’ met een ‘open’ hartchakra en een ‘serene uitstraling’. De Mariaverering heeft in de katholieke en orthodoxe kerk een belangrijke plaats ingenomen. Deze verering is overgenomen uit de zogeheten ‘heidense godenverering’, waarin zij (esoterisch) werd gezien als een ‘moeder van de mensheid’. Een rol die Eva vervulde naast Adam in het Oude testament van de Joden en bijvoorbeeld Isis in de Egyptische mythogie, volgens de Geheime Leer.

 

Zonne- en Maankracht in evenwicht?

In de Geheime Leer wordt  een open hartchakra de ‘kracht van de tweede straal‘, dat wil zeggen ‘de kracht van de Zon’ genoemd. De Zon schenkt ons kracht om geestelijk in ‘Licht, Liefde en Wijsheid’ te groeien, zeggen de oude wijzen. De Maan schenkt ons de kracht om ‘fysiek sterk te blijven’. De Zon (activiteit) en de Maan (rust en slaap) moeten in evenwicht blijven. Maar hoe doe je dat nu…door voldoende slaap te nemen en matigheid in eten te betrachten, is het antwoord. Gemiddeld hebben de meeste mensen acht uur slaap nodig. In de vakantieperiode zijn we geneigd om langer op te blijven. Omdat de Zon al vroeg aan de hemel staat, moeten we door licht en warmte van de Zon ook weer vroeg weer uit de veren. Met de ‘kippen op stok’ is een oude volkswijsheid. Probeer dus aan je dagelijks portie slaap te komen, want ‘slapen in de zon’, ‘lekker bruin bakken’ en ‘lang opblijven’ daar rust je lichaam en geest niet echt van uit. ‘s Zomers verstoren we snel ons eetpatroon, een snelle hap, even lekker snacken, extra glaasje wijn, etc.  Genieten van het leven, daar is natuurlijk niets mis mee, want alles is in feite een ‘geschenk uit de hemel’. Maar toch… matigheid is het devies van Yogi’s.

 

Voorkom vakantiestress…

Vooral tijdens de langere zomervakantie kom je ‘weer op krachten’. Je doorbreekt dan gewoontepatronen: werken, eten en slapen. En.. je gaat heerlijk relaxen, zonder dat je echt dingen moet, lekker zonnen, zwemmen, makkelijk eten. Maar toch zie je om ons heen dat mensen in vakantiestress raken. Alles snel inpakken en wegwezen met auto, vliegtuig of fiets. En dan… file, wachttijden, kapotte band en …ruzie met vrouw of kinderen. Het is aangetoond dat mensen juist tijdens de vakantie over ‘de rooie gaan’, overspannen raken of zelf een hartaanval krijgen. Het gekke ook is dat juist in ‘periode van rust’ er alles uitkomt wat je verdrongen hebt. Neem eerst een paar dagen rust voor dat je weggaat en plan je vakantie zodanig dat als je thuiskomt nog heerlijk een paar dagen vrij bent!

 

Wat biedt Yoga?

Met Yoga ontwikkel je een zodanige levenshouding dat iedere dag een vakantie dag of een zomerse dag is. Overspannenheid van lichaam en geest haalt je namelijk uit je kracht. Het dagelijks beoefenen van Yoga houd je in je kracht. Deze levenshouding stem je af op Yamas en Niyamas door beoefening van Asanas (lichaamshoudingen), Pranayama (adem- en energiebeheersing), Pratyahara (beheersing van zintuigen) en Dharana, Dhyana, Samadhi (concentratie en meditatietechnieken). Dit zijn de acht stappen van het Yogastelsel van Patanjali. Een aanrader is om zomers in de ochtend de zonnegroet (Surya Namaskarasana) te doen.

 

Wat biedt de Stichting?

Stichting Raja Yoga Nederland is een ideële stichting, zonder winstoogmerk. De docenten stellen hun diensten gratis beschikbaar. Ons enige financiële doel is om kostendekkend te zijn. Daarom kunnen we qua prijs en kwaliteit ‘concurreren’ met andere Yogascholen.

De Stichting biedt weer vanaf september een rijk gevarieerd cursus- en opleidingsprogramma aan met daarnaast verdiepende studies over Upanishads, Brahma Sutras en Supta Vidya (Geheime Leer), zowel voor beginners als voor gevorderden. Via ons programma is het mogelijk om samen gewoon Yoga te beoefenen, maar ook (afhankelijk van je levensambitie) docent te worden of meesterschap in Yoga te bereiken. Wij doen dit al vanaf 1992 en onze bijdrage welzijn voor mensen wordt erg gewaardeerd, zoals blijkt uit reacties. Om de Yoga-meditatie te sublimeren, zijn we afgelopen jaar gestart met Mantra-initiatie en deze traditionele ceremonie zullen we zeker één keer per jaar voortzetten. Dit geldt eveneens voor de volle maan meditaties, maar dan één keer per maand. Kijk naar onze agenda voor deelname aan deze activiteiten.

 

Is er belangstelling voor Yoga in je omgeving?

Zijn er in jullie omgeving mensen die belangstelling hebben voor Yoga en deze willen beoefenen? Verwijs ze even naar onze site: www.raja-yoga.nl. Deze site is onder leiding van Eugene prachtig vernieuwd en biedt inhoudelijk interessante informaties over cursussen, opleidingen, studies, verhaaltjes, lesroosters, studierichtlijnen e.d. Belangstellenden kunnen een gratis les volgen of in september of januari mee doen aan een kennismaking van 4 lessen!  Op de maandagochtend en dinsdagavond zijn in september deze kennismakingslessen gepland.

 

We gaan van de zomer door op de woensdagavond!

Twee maanden (juli en augustus) en dan niet gezamenlijk Yoga kunnen doen. Dat is te lang om te deuren van het centrum gesloten te houden. We hebben daarom besloten om de woensdagavond van 20.00-22.00 uur de deuren te open voor een inhoudelijk goede, maar relaxte Yogales. Eugene zal in de maan juli deze avond begeleiden en Klaas de maand augustus. We vragen enkel een donatie voor de Stichting. Iedereen is van harte welkom, ook introducés.

 

Ook de laatste week van juni gewoon les!

Volgens het rooster zou er de laatste week van de maand juni geen les zijn. Het lesrooster was gebaseerd op de vakanties. Gelet op de reacties van jullie uit de les kunnen we deze week gewoon door gaan tot 1 juli (dus niet de zaterdag!). Nogmaals de lessen gaan de laatste week van juni gewoon door. We kunnen er wel een leuk en gezellig tintje aangeven. Misschien kan één van jullie iets lekkers voor bij de thee meenemen. Ook kunnen we met elkaar terugkijken op de afgelopen periode. We zijn altijd in voor goede suggesties.

 

Opgave Indiareis tot uiterlijk eind augustus!

Volgend jaar organiseren wij weer (onder de vlag van Samenwerkende Yogadocenten Nederland) een studiereis naar India, om precies te zijn naar Rishikesh (Bakermat van de Yogi’s). Voor de derde keer in successie! Onze verblijfplaats daar is de Ashram van Swami Veda Bharati. Tevens verblijven we een paar dagen in Dehli en organiseren we diverse, boeiende excursies. Er wordt een speciaal programma voor ons samengesteld. Een onvergetelijke studiereis die een diepe indruk achterlaat over de tweezijdigheid van het leven in India. We moeten wel in augustus je inschrijving uiterlijk hebben ontvangen. Inmiddels hebben we al 7 aanmeldingen. Dus, geef je snel op!

 

Hartelijk dank Marleen!

Na twee jaar op de dinsdag de cursus ontspanning en kennismaking te hebben begeleid, stopt Marleen met lesgeven. Wel zal zij – en daar zijn we erg blij mee – als vaste vervanger blijven fungeren. Haar drukke baan bij de Politie en een verscheidenheid aan privézaken hebben haar tot die keuze genoodzaakt. Ze verheugt zich er weer op om onbekommerd de lessen van Klaas te kunnen volgen. We zijn haar veel dank verschuldigd en danken haar bijzonder voor haar inzet.

Klaas en Marleen

 

Welkom Lida Noordzij…

Gelukkig hebben we voor Marleen een uitstekende vervangster gevonden in de persoon van Lida Noordzij. Zij is geboren in 1947 in Litouwen en heeft haar Yogaopleidingen gevolgd bij Philip Babier, Lydia Scheurs, Jan van Opzeeland en Henri van de Langenberg. Ze heeft tweemaal de docentenopleiding Raja Yoga voltooid, in 1994 bij Philip Barbier en in 1999 bij Lydia Scheurs. In 2006 heeft ze de Meesteropleiding afgerond bij Jan van Opzeeland. Ze heeft zich door de jaren heen door verschillende stijlen en specialisaties van haar leraren continu kunnen verdiepen in de Yogamaterie. Verder heeft Lida opleidingen afgerond op het gebied van Chakra's en Healing. Dit heeft haar gebracht waar ze nu is. Yoga is voor Lida ‘het Leven zelf’ en ze voelt zich helemaal thuis bij de stichting. Van harte welkom en veel succes!

Lida

 

Assistent docent in Yoga, iets voor jou?

Yoga is een praktiserende ervaringswetenschap. Dus oefening in het lesgeven baart kunst. De Stichting biedt de mogelijkheid om onder leiding van Klaas of Eugene vaardigheden op te doen in het lesgeven. Je moet dan wel de docenten- of meesteropleiding volgen of gevolgd hebben. Meld je aan bij Klaas of Eugene.                             Naast bovenstaande mogelijkheid start Eugene  na de zomer met een aparte module Yogadidactiek. Voor deelname aan deze module, geef je op bij Eugene.

Maandagochtend nu ook les!

Klaas Stuive gaat op maandagochtend ook Yogales geven voor cursus ‘kennismaking’ en  ‘ontspannen’. De lessen zijn iedere maandagochtend van 9:30 - 11.00 uur, met uitzondering van de schoolvakanties. De cursus 'ontspannen' is een doorlopende cursus met lessen van 1½ uur, waarin aandacht wordt geschonken aan ontspanning van lichaam/geest, lichaamshouding, adem- en energiebeheersing en lichte vormen van meditatie. De oefeningen geven de lichamelijke en geestelijke rust waar iedereen steeds meer behoefte aan heeft in deze hectische samenleving.  De cursus  'ontspannen'  biedt jaarlijks in september en januari een introductiemogelijkheid van vier weken (Kennismaken met Yoga). In een viertal lessen krijg je op een luchtige manier inzicht in de acht stappen van Raja Yoga. Praktische oefeningen, theorie en discussie worden daarbij afgewisseld.

 

Drie studiegroepen in het nieuwe jaar, geef je op!

Er zijn vanaf september drie studiegroepen actief, namelijk:  1e De Studiegroep Geheime Leer, de studiegroep start op zondag 11 september 2011 om 10.00 uur (iedere 2de zondag van de maand). Klaas Stuive heeft een samenvatting van de Geheime Leer geschreven en dat boekje is nu beschikbaar. De cursisten ontvangen dit boekje gratis. Er hebben zich inmiddels 8 mensen ingeschreven. 2e  De Studiegroep Upanishads onder leiding van Ajata Stam. Deze laatste studiegroep start door en begint op zondag 24 september (laatste zondag van de maand).Locatie: opleidingscentrum Nieuwegein. 3e. Eugene start met een studiegroep didactische vaardigheden, de exacte datum hiervoor is nog niet bekend. Je kunt je nog inschrijven voor deze studiegroepen via de website www.raja-yoga.nl.  

 

Weer unieke Mantra-initiatie!

De Mantra-initiatie is een oude traditie in de Raja Yoga die we afgelopen jaar nieuw leven in hebben geblazen. Het bestuur heeft besloten om één keer per jaar een dergelijke ceremonie uit te voeren. Doel van deze initiatie is je een hulpmiddel aan te reiken om je meditatie te bevorderen. Voor een mantra-initiatie gelden enkele voorwaarden. Laat je door je docent informeren. Opgave uiterlijk voor het einde van het jaar.

 

Drie nieuwe Raja Yogadocenten geslaagd…

Op zaterdag 18 juni studeerde Joyce Renfurm af en op zaterdag 25 juni studeren Gina en Asha Toerab af voor hun docentenopleiding. Joyce verdiepte zich in de ‘Yoga en Oude Religie’ en schreef daarover haar scriptie. Zij toont aan dat er een universele verwantschap bestaat tussen de Oude Religies en Yoga. De scriptie van Gina gaat over ‘Yoga & Chronische Pijn’. Zij geeft haar ervaringen weer van een patiëntengroep die zij met Yoga heeft begeleid. De scriptie van Asha gaat over ‘Yoga en Shiatsu’. Gina bewijst dat Yoga een mooie methode is om pijn te bestrijden. Asha stelt vast dat Yoga en Shiatsu aanvullend zijn ten op zich van elkaar. Er zijn frappante overeenkomsten, maar de wijsheidsgedachte ontbreekt bij Shiatsu. Wij wensen hen veel succes!

Hieronder een foto van een trotse Joyce tijdens de diploma-uitreiking.

 

Start lessen in september, let op…

De lessen starten in de eerste week van september.  

Maandag 5 september (‘s ochtends ‘ontspanning’ en  ‘s avonds ‘doceren’ en ‘integreren’), dinsdagavond 6 september (‘ontspannen’), woensdagavond 7 september (‘beheersen’), donderdagavond  8 september (‘beheersen’), zaterdagochtend 10 september (‘doceren’ en ‘integreren’).                      

De wijziging in les en cursus roosters is dat de donderdagavond o.l.v. Eugene de cursus ‘beheersen’ wordt gegeven, net als op de woensdag. Nieuw is de maandagochtend voor ontspannen en kennismaken. De dinsdagavond blijft eveneens voor ontspannen en kennismaken. Dinsdagmiddag geeft Mary Jim opnieuw Kinderyoga in ons centrum.

 

Losse nieuwtjes

We hebben op 10 juni  ‘acte de presence’ gegeven (als bestuur van SYN) bij Swami Veda Bharati in Helvoirt (de Guldenberg). De Swami is de belangrijkste gast bij een retreat, naast Swami Ritavan. De Swami trekt zich in 2013 terug voor vijf jaar, gedurende deze periode zal hij niet spreken. In februari/maart 2013 is zijn afscheid gepland en zijn alle verwante Yogadocenten uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. In deze periode vindt er ook zogeheten (kleine) Kumbhamala in Haridwar plaats. Miljoenen mensen komen in die periode als pelgrim naar deze heilige plaats aan de Ganges. Klaas is geïnterviewd door redactie van tijdschrift ZIN. Interview en foto verschijnt in zomereditie.

 

 

Namens Stichting Raja Yoga Nederland  wensen we jullie een fijne zomervakantie toe. We hopen jullie in gezondheid in september weer te kunnen begroeten.

Lida Noordzij, Marleen Westrop, Eugene Derksen en Klaas Stuive

Meer opties

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws