Publicaties

Onze docenten en bestuursleden schrijven zelf ook artikelen en theoretisch publicaties. Deze zijn hier te vinden en te lezen.

Vorige pagina | Overzicht

Toegevoegd op 31/01 door Klaas Stuive

De prinselijke kalkoen

De menselijke verbeeldingskracht of fantasie is het vermogen om je in situaties in te verplaatsen en dat nog zelf te geloven ook. Toch maakt fantasie je denken 'flexibel' en het bevordert je creativiteit. Kinderen hebben vaak veel fantasie. Je kunt ook enge fantasie hebben,  zoals het zien van 'spoken' of 'dat er een monster onder je bed ligt'. Ook komt fantasie voor in je dromen. Verhaaltjes kunnen ook tot je verbeelding spreken, dan doe je alsof je het zelf hebt meegemaakt. In dit geval niet doen hoor…

Dit verhaaltje gaat namelijk over een prins die dacht dat hij een kalkoen was.

Er was eens een prins die in een prachtig paleis opgroeide. Het ontbrak hem aan niets. Hij droeg de mooiste kleren, kreeg de beste educatie en er leek een mooie toekomst te zijn weggelegd voor hem. Op een dag ging de prins zich vreemd gedragen. Hij deed alsof hij een kalkoen was. Hij kleedde zich uit en liep al kakelend naakt in het paleis rond. Hij weigerde het gewone voedsel en at alleen maar kalkoenenvoer. Iedereen maakte zich ernstig zorgen en dacht dat de prins gek geworden was. De koning riep er verschillende doktoren bij, maar niemand kon hem genezen. Na enige tijd kwam er een wijze man voorbij. Hij had gehoord van de problemen in het paleis en wilde de koning graag helpen. De koning gaf zijn toestemming. De wijze man kleedde zich uit en ging zelf naakt onder de tafel zitten bij de prins die schichtig onder de tafel was gekropen. Vol schrik keken de koning en bedienden toe wat er allemaal gebeurde.

‘Wat doe jij hier’ zei de prins. Jij bent toch geen kalkoen. Wijze mannen zitten toch niet naakt onder de tafel! De wijze antwoordde daarop: ‘Jawel, ik ben wel een kalkoen, maar ik ben meestal gekleed als een wijze. Zal ik je eens een geheimpje vertellen. Ook al ben je een kalkoen, dan kun je toch je kleren aan doen en je als een mens gedragen. Je blijft dan gewoon wie je bent, namelijk een kalkoen. Ook kan je dan gewoon mensenvoer eten en je als een prins gedragen.’ De prins vond dit een aannemelijke gedachte. ‘Ja, daar heb je eigenlijk wel gelijk in’, zei de prins. Hij kleedde zich weer aan, at gewoon voedsel en gedroeg zich als een prins en toch bleef hij zich een kalkoen voelen. Hij vond deze rol best leuk en werd later zelfs koning.

Wat een kalkoen toch niet allemaal kan meemaken toch...