Publicaties

Onze docenten en bestuursleden schrijven zelf ook artikelen en theoretisch publicaties. Deze zijn hier te vinden en te lezen.

Vorige pagina | Overzicht

Toegevoegd op 18/07 door

Nooit te oud om te leren

Zelfs vergevorderde wijze mensen vallen nog weleens terug in onwijs gedrag. Zij struikelen dan weer over hun ego. Wijsheid is niet enkel weggelegd voor zogeheten echte Yogi’s. Ook eenvoudige mensen, die gewoon hun levensplicht doen, kunnen vergevorderde wijze mensen zijn. Daar gaat dit verhaal over.

Een oude en wijze Yogi was geestelijk vergevorderd. In de loop der tijd had hij door meditatie verschillende vermogens verworven. Toen hij op een dag in meditatie onder een boom zat, liet een grote bosduif vanuit die boom, precies op zijn hoofd een poepje vallen. Hij voelde zich onmiddellijk  zwaar beledigd en werd furieus. Met een vuurstraal uit zijn ogen doodde hij van kwaadheid de bosduif. De Yogi vervolgde daarna zijn reis. Hij kwam in een dorp aan en klopte aan bij het zesde huis.

Een getrouwde vrouw deed open en liet de wijze man gastvrij binnen. In India is het namelijk gebruikelijk dat reizende Yogi’s gastvrij worden ontvangen en een tijdelijk  onderkomen krijgen. Zij waste met eerbied zijn voeten en gaf hem te drinken, zoals de voorschriften voor gastvrijheid luiden. Daarna ging zij verder met haar huiselijke plichten. Ze maakte het avondeten voor haar man klaar. Inmiddels was het donker geworden en de Yogi had ondertussen ontstellende honger gekregen. De vrouw maakte echter geen aanstalten om eten voor hem op te scheppen. Zij wachtte geduldig op de thuiskomst van haar man. De wijze man kreeg steeds meer honger en werd innerlijk steeds kwader. Op een gegeven moment zei hij op gebiedende toon dat hij graag eten wilde hebben. De vrouw antwoordde hem met een liefdevolle stem: ‘Ga je me nu ook doden met het vuur uit je ogen?’.

Toen besefte de Yogi plotseling hoe verkeerd hij had gehandeld en schaamde zich diep. Hij ging op zijn knieën voor de vrouw en vroeg haar om vergeving. Natuurlijk vergaf zij hem. Op datzelfde moment kwam haar echtgenoot binnen en samen gingen zij eten. De vrouw in dit verhaal deed haar huishoudelijke plicht als echtgenote. Zij was in alle eenvoud verder gevorderd op het pad van wijsheid dan deze wijze man. De wijze man had geleerd van deze les en werd later een groot profeet. Zo blijkt maar weer dat je nooit te oud of te wijs bent om te leren!