Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Fouten zijn te herstellen

Toegevoegd op 30-11-1999

De god Siva en zijn vrouw Parvati hadden een zoon, maar Siva was veel van huis en vader en zoon waren vervreemd van elkaar. Op een dag kwam Siva naar huis terug en zag zijn zoon met een zwaard tegenover zich staan. Hoe loopt dat af?

Goden komen soms ook in de problemen als zij impulsief reageren. Van hen wordt meer wijsheid verwacht. Gelukkig zijn ook zij in staat om hun ‘eigen fouten’ te herstellen. Daar gaat het volgende verhaaltje van Ganesha over.

De Heer Siva en zijn vrouw Parvatti waren gelukkig getrouwd en kregen een zoon die ze Ganesha noemde. De Heer Siva was een druk bezette god en veel afwezig van huis. Zo groeide de jongen op zonder vader. Hij was gek op zijn moeder en beloofde haar altijd te zullen beschermen. Op een dag kwam de heer Siva in volle uitrusting onverwacht terug en wilde het paleis gewapend met een zwaard binnengaan. Ganesha, die zijn vader niet herkende, dacht dat het een indringer was die zijn moeder kwaad wilde doen. Hij trok zijn zwaard en stormde op de heer Siva af om hem te verjagen. Op zijn beurt pakte de heer Siva zijn zwaard. Ervaren in de strijd, hakte hij met zijn zwaard in een keer het hoofd van de romp van zijn zoon af.

Op dat moment besefte de heer Siva wat hij gedaan had. Hij ging naar het paleis en hij beloofde zijn vrouw hun zoon weer een nieuw hoofd terug te geven. Hij liet een bevel uitgaan en liet weten dat een ieder die met een hoofd kwam rijkelijk beloond zou worden. Hij zou dan dat hoofd weer terugplaatsen op de romp van zijn zoon.

Het ongeluk van de heer Siva was nog niet voorbij! De eerste die bij de heer Siva op audiëntie kwam was een groep jagers die zojuist teruggekomen waren van een olifantenjacht. Zij hadden de kop van de olifant bij zich om te bewijzen dat hun jacht geslaagd was en zij schonken deze kop bij wijze van eer aan de heer Siva. Hij kon toen niet anders dan de olifantenkop op de romp van zijn zoon te zetten. Een god moet zich altijd aan zijn belofte houden! Plotseling had hij een mooie ingeving. Hij zegende zijn zoon en gaf hem hemelse macht over mensen op aarde. Vanaf dat moment werd Ganesha de god van het Leven en Geluk voor alle mensen op aarde en neemt hij alle levensopstakels die we tegenkomen weg. Zo zie je maar weer dat je fouten altijd weer kunt herstellen. Immers ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’.