Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Loslaten van verlies

Toegevoegd op 30-11-1999

Verlies van een geliefde gaat gepaard met veel verdriet. Maar toch moet het leven verder. Van belang is om verdriet een mooi plaatsje te geven in je leven zonder dat het je daarin belemmert. Het volgende verhaaltje gaat hier over.

Eens werd een wijs mens geboren in het huis van een landeigenaar. Toen deze al een grote jongen was, stierf zijn grootvader. Zijn vader was na de dood van zijn opa overmand door verdriet. Deze begroef opa in zijn eigen tuin en bracht dagelijks bloemenoffers aan zijn graf. Hij kon niet over zijn verdriet heenkomen. Hij jammerde, waste zich niet en at en dronk heel weinig. Ook behartigde hij zijn zaken op het landgoed niet meer, zo verdrietig was hij. Zijn zoon was de enige die hem van zijn verdriet zou kunnen verlossen en verzon een slim plan.

Toen hij buiten de stad een dode koe zag liggen, haalde hij gras en drinkwater, legde dat bij de koe neer en zei: ‘Eet, eet! Drink, drink!’ Voorbijgangers die hem zagen, dachten dat hij gek geworden was. Je geeft toch geen gras en water aan een dode koe! De mensen gingen naar zijn vader en zeiden dat zijn zoon gek geworden was. Hij geeft gras en water aan een dode koe. De landeigenaar werd erg bezorgd over zijn zoon. Hij ging naar hem en zei: ‘Zoon, ben je niet goed bij je verstand, waarom geef je gras en water aan een dode koe? Je lijkt wel niet goed snik…’ In één keer begreep de vader de bedoeling van zijn zoon en dacht: ‘Mijn zoon is wijzer dan ik je kunt niet verdrietig blijven, want het leven gaat door. Eigenlijk gedraag ik me net als mijn zoon als een gek . Hij zei: ‘Lieve, verstandige zoon, ik begrijp nu dat al wat ontstaan is ook voorbijgaat, van nu af aan zal ik niet meer over mijn vader treuren, maar hem als een goede herinnering in mijn hart meedragen. Waarlijk je bent een wijs mens’.