Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Maha Shiva Ratri

Toegevoegd op 30-11-1999

Op woensdag 18 februari 2015 wordt het jaarlijkse Maha Shivratri gevierd, een festiviteit ter ere van de Hindoegod Shiva, op de dag van de nieuwe maan (donkerste nacht van het jaar).

 

Afbeelding Shiva met zijn vrouw Parvati.

 

Shiva is ook de beschermheilige van Yogi’s (Rishi’s). In veel Ashrams en Shiva-tempels in India wordt in die nacht gewaakt met het zingen van Shiva Bhajangs, het reciteren van de 1000 namen van Shiva, het reciteren van de Maha Mrityunjaya Mantra en het doen van Linga Puja’s en vuuroffers. Shiva is één van de drie-eenheid van het Brahman. Brahma, schepper, Vishnu, onderhouder en Shiva de vernietiger. Tijdens de nachtwake viert men ook de Rishi-Bodh, de verlichting van de Rishi, de ziener. De maan is het symbool van het denken (Manas). Wanneer men deze nacht wijdt aan vurige aanbidding van Shiva, dan geeft men daarmee uiting aan het vurige verlangen om het denken te overwinnen.

De Mahamrityunjaya Mantra:

ॐ त्र्यम्बकं यजामहे सुगन्धिंम् पुष्टिवर्धनम् ।

उर्वारुकमिव बन्धनान् मृत्योर्मुक्षीय मामृतात् ।।

In fonetisch schrift:

otryambakayajāmahe sugandhipuṣṭi-vardhanam ǀ

urvārukam-iva bandhanān mtyormukīya māmtāt ǁ

 

Vrije vertaling:

Om, wij aanbidden de drieogige Heer, die heerlijk ruikt en gezondheid en welzijn schenkt aan alle wezens. Zoals een komkommer bevrijd wordt van zijn stam, moge hij ons bevrijden en ons onsterfelijkheid schenken.