Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Nieuwsbrief Voorjaar 2017

Toegevoegd op 30-11-1999

Met veel plezier brengen we weer de nieuwsbrief Voorjaar 2017 uit met interessante onderwerpen. Veel leesplezier.

Opleidingen en cursussen in de klassieke Yoga

NIEUWSBRIEF              Voorjaar 2017

Schouwstede 1D, 3431 JA Nieuwegein
Tel. 06-46758949
www.raja-yoga.nl
KvK. nr. 30229796

 

Voorjaar: voel het geluk!

De Nederlander is de vijf na de meest gelukkige  mens in de hele wereld. Hoe zou dit nu komen? Zou Yoga daarin een bijdrage kunnen leveren? In ieder geval als de koeien op de foto hierboven konden spreken dan zouden ze zeggen dat ze zeker gelukkig zijn dat ze op 20 maart jl. de stal uit mochten! Lentekriebels…

We hebben weer veel nieuws in petto. Wat dachten jullie van:

Een verhaaltje over geluk, terugblik op open dag 21 janauari jl. tempeldansen: Yoga ‘par excellence’, Satsang op zaterdag 15 juli a.s. Yogatherapie, Vakanties, Yogaretreat, Mantrainitiatie, allergieën, Asana: Matsyasana. Boekjes Klaas, Kasyapa Sutra’s, Indiaas recept: Kheer (rijstpudding).

Veel leesplezier

De commissie

 

Verhaaltje: Ervaren van geluk!

Er was eens een buitengewoon rijk man. Hij leefde een zeer luxe leven, maar hij verveelde zich dood, ondanks al zijn geld. Hij ging naar een beroemde Yogi en vroeg hem: 'Hoe vind ik het geluk?' De Yogi zei: 'Ik zal je helpen, vertrouw mij, verkoop al je bezittingen en breng mij morgen al je geld naar mij toe en ik zal je laten voelen wat geluk is.' En dat deed de man. Hij verkocht al zijn bezittingen voor geld, deed dat in een zak en bracht dat naar de Yogi. Vol verwachting toonde hij zijn bezit... De Yogi bedacht zich geen moment, griste de zak uit zijn handen en verdween hard rennend weg. De man, die in zijn leven nog nooit had gerend, kon de Yogi niet achtervolgen en bleef alleen achter. Huilend van ellende ging hij zitten op de grond. Op dat moment dat hij volledig in zak en as was, stond de Yogi opeens weer met de zak voor zijn neus. De man, huilde nu tranen van vreugde. Hij kreeg zijn bezit weer terug en dat gaf hem een enorm gevoel van geluk. Hij voelde zich de gelukkigste man van de wereld. 'En?' zei de meester. 'Je hebt nu het tijdelijke materiele geluk. Ik kunt ook het geestelijke, eeuwige geluk ervaren’… De man werd zijn leerling en volgde hem later op als grote Yogi, die ook het eeuwige geluk had ervaren…

Terugblik open dag 21 januari jl.

Op zaterdagmiddag 21 januari 2017 hielden we een open dag van 13.00-17.00 uur. Er kwamen bekenden, relaties, familieleden e.a. Het werd een gezellige en interessante middag met demonstraties, zoals Yogamassage, MF voor kinderen en ouderen, Hatha Yoga, Easy Flow, Yin Yoga en als afsluiting een klankmeditatie van Denise. Geslaagd. Volgend jaar weer dus.

Tempeldansen (Bharata Natya)

 

Tijdens ons verblijf in de Ashram konden we heel onverwacht deelnemen aan de workshop Bharata Natya onder leiding van de Indiase danslerares Prakritti. Dit is Yoga ‘par excellence’. Op het moment dat je begint te dansen, met handen iets gaat uitbeelden en benen ritmisch bezig bent, ben je helemaal in het ZIJN. Je moet loskomen van het mentale, anders kun je die bewegen niet coördineren.

Deze vorm komt van oorsprong uit Zuid-India, ruim 2000 jaar geleden binnen de tempelmuren van Zuid-India. De naam betekent: uitdrukking-muziek- ritme en dans. Beoefenaars en uitvoerders van deze danskunst waren de dienaressen en ingewijden van god. Door de jaren heen is de dansvorm uitgegroeid tot een danskunst die nu vele podia siert. Kenmerkend zijn hoofd-, oog-, en nekbewegingen, ritmisch voetenwerk, handgebaren en verhalende expressie. Hieronder op de foto zie je Anne en de groep druk bezig met uitvoeren van de dans ter afsluiting van de workshop.

Satsang op zaterdag 8 juli a.s.

Satsang betekent samenkomst van gelijkgestemden om hogere kennis met elkaar te delen. Op zaterdag 15 juli (van 13.30-15.30 uur) organiseren we een Satsang als afsluiting van het opleiding- en cursusjaar. Zet de datum alvast in je agenda! Nadere informatie volgt. We gaan in ieder geval ook Mantra’s zingen.

Opleiding Yogatherapie (nieuw)

Na een jaar voorbereiding, studie en uitwerking is het zover. Op zonda 1 oktober a.s. starten we met de tweejarige opleiding Yogatherapie. Deze wordt één keer in de maand op de eerste zondag van de maand gehouden en bestaat uit 9 modules. Verschillende gastdocenten nemen aan de opleiding deel. De kosten zijn: € 1800,= en de opleiding is erkend als aanvullende opleiding door SYN.

De negen modules, uitgespreid over twee opleidingsjaren, bestaan o.a uit.: basisprincipes fysieke en subtiele anatomie, therapeutische waarden Yogatechnieken, Mindfulness, Ayurveda, Restoratieve Yoga en Yogamassage.

Vakanties

De volgende vakanties zijn gepland:

Paasdagen  16 en 17 april 2017

Voorjaarsvakantie 22 t/m 26 april 2017

Koningsdag 27 april 2017

Hemelvaart  25 mei 2017

Pinksterdag  4 en 5 juni 2017

Zomervakantie  16 juli t/m 20 augustus 2017

Zomerretreat 2017 in Uffelte (Drenthe)

Schrijf je nu al in, zie workshops! Er wordt weer een zomerretreat georganiseerd in Uffelte, groepsaccommodatie de Uelenspieghel. Periode: dinsdag 25 juli t/m vrijdagochtend 28 juli 2017. De kosten bedragen € 325,=.

Thema is ‘Zicht op Yoga’. Tijdens de retreat worden de diverse Yogavormen praktisch en theoretisch uitgewerkt. Klaas Stuive houdt iedere dag een lezing over de Yogafilosofie.

Aanmelding voor Mantra-initiatie

Je kunt je nog aanmelden voor de Mantra-initiatie! Dit vindt plaats op zaterdag 13 Mei a.s. Je moet je een week voorbereiden. In die week moet een deelnemer soberheid (Tapas) in achtnemen. Na een lezing en instructie krijgt men een persoonlijke Mantra door Yogabrahmacharya Klaas in het rechter oor gefluisterd. De Mantra helpt bij de meditatie en heeft een beschermende werking.

Allergieën (bv. Hooikoorts)

De lente is begonnen, dus kans op hooikoorts. Er is weer volop stuifmeel in de lucht en veel mensen hebben dan allergische klachten, zoals dikke en branderige ogen, niezen, etc. Een uitstekende remedie tegen hooikoorts is de neusreiniging met behulp van een Neti-pot. Deze reiniging staat in de Hatha Yoga Pradipika en vormt ook een onderdeel van de Auyrveda. Zie afbeelding.

Wat is allergie?

Allergie is de meest voorkomende chronische klacht. In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem op stoffen van buitenaf waar je normaal gesproken geen last van hebt. De stoffen waar mensen op reageren, worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn: gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijt, huisdieren en voedsel.

in principe zijn dit onschadelijke stoffen Nadat deze stoffen via de neus, de mond en/of de huid het lichaam zijn binnengekomen kunnen ze, allergische klachten veroorzaken. Er zijn  zes categorieën:

1.    Inhalatie allergenen (bijvoorbeeld pollen van grassen en bomen of huisstofmijten)

2.    Voedingsmiddelen (bijvoorbeeld koemelk, kippenei of pinda’s)

3.    Insecten gif (bijvoorbeeld wespen- en bijensteken)

4.    Geneesmiddelen (bijvoorbeeld antibiotica)

5.    Contact allergenen (bijvoorbeeld nikkel in horlogebandjes)

6.    Beroep allergenen (bijvoorbeeld tarwemeel bij bakkers)

Naast allergene prikkels komen ook niet-allergene prikkels voor. Deze worden door andere stoffen dan allergenen veroorzaakt en kunnen ook klachten geven. De niet-allergene prikkels zijn onder te verdelen in:

1.    Prikkelende stoffen, die worden ingeademd, zoals tabaksrook, parfum, bakluchten.

2.    Prikkelende stoffen, die worden ingenomen, zoals sommige toevoegingen aan voedingsmiddelen)

3.    Bepaalde weersomstandigheden, zoals mist, koude lucht)

Allergische aandoeningen vormen steeds meer een mondiaal gezondheidsprobleem. Het is de meest voorkomende chronische ziekte en het aantal mensen dat hier last van heeft groeit dramatisch, met name bij kinderen is die groei zichtbaar. Een allergie heeft met name een grote invloed op het functioneren van mensen die hier last van hebben. De kwaliteit van het leven wordt negatief beïnvloed door klachten die inbreuk maken op slaap, werk, thuissituatie en het sociaal leven. 

Meer informatie, zoals over  Hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren, insecten gif, voedselallergie, contactallergie, is te vinden op de site: alleroverallergie.nl.

Nieuwe vormgeving boekjes

Alle boekjes worden fasegewijs herdrukt en krijgen een nieuwe vorm, met een ringband, zodat ze niet meer uitéénvallen. Dit werk is uitbesteed aan ‘Printrun’ en waar mensen  werken mensen met een lichte beperking die graag weer op de arbeidsmarkt willen komen. Zij doen op die manier werkervaring op. Dorothé van Doorn is initiatiefnemer van dit project en werd onlangs geëerd als ‘Nieuwegeiner van het Jaar’. Andere projecten, die zij heeft opgestart zijn: wassen en strijken en fietstaxivervoer. Het bedrijf is gevestigd: Herenstraat 75 in Nieuwegein. De Yoga Sutra’s (Vijnana Bhairava) zijn de eerste boekjes in die vorm. De Hatha Yoga Pradipika volgt hierna. De oude boekjes zijn in prijs verlaagd (€ 10,=). De ‘nieuwe’ boekjes gaan € 12,50 kosten.

Kasyapa Sutra’s

Klaas heeft tijdens zijn verblijf in de Ashram een vertaling gemaakt van de Kasyapa Sutra’s. Deze bestaat uit slechts 15 verzen en vormt een samenvatting van de klassieke Indiase filosofie. Je kunt dit cadeautje uit India vinden op de site en downloaden. Kijk op de site: www.raja-yoga.nl. 

Kasyapa (letterlijk schildpad) heeft echt geleefd en was een belangrijke geleerde, maar wordt ook gezien als een mythologische figuur, namelijk als één van de 7 wijze Rishi’s verwant aan de grote Beer. Hij heeft met zijn leerlingen diverse hymnen geschreven o.a. in de Rig Veda en is verantwoordelijk geweest voor de Atharva Veda (naar men zegt). Ook duikt de naam op als belangrijkste leerling van Boeddha. Hij wordt zelfs geëerd als een Boeddha.

Yogawetenschap

De tweede zondag van de maand (9 april) beginnen we weer met een nieuwe serie van 3 colleges voor de Grootmeesteropleiding. Het onderwerp is ‘Yoga wetenschap’. Er is een duidelijk verschil met de westerse wetenschap wat betreft de bewijsbaarheid van kennis. De Yoga wetenschap behoort tot de zogeheten geest-of menswetenschappen en heeft een holistische benadering. De bewijsbaarheid bij Yoga maakt gebruik van de zeven zintuigen in plaats van de vijf bekende zintuigen. De Yoga kent totaal 6 bewijsconstructies:

1.    waarneming,

2.    gevolgtrekking,

3.    vergelijking,

4.    omstandigheden,

5.    getuigenis,

6.    negatief bewijs.

Patanjali geeft daarvan een 3 tal aan, namelijk: direct weten, gevolgtrekking en getuigenis. De toegepaste techniek van kennisrealisatie vindt plaats door middel van Samyama. Deze techniek staat beschreven in hoofdstuk 3 en 4 van de Yoga Sutra’s van Patanjali.

Een mooie Asana: Matsyasana (de vis)

De vis wordt uitgevoerd in de lotushouding, waarbij de handen de voeten vasthouden. De mond en kaken gaan op en neer als een vis op het droge (Kriya). De kruin raakt de grond. Het verruimt de borstkas en is een remedie voor mensen die last hebben van astma.

Er is ook een eenvoudige uitvoering. De benen worden gestrekt en de handen geplaatst onder de billen. Succes.

Heerlijke Indiase rijstpudding: Kheer.

Indiase rijstpap, ook wel Kheer genoemd, is helemaal afgestemd op de Vata Dosha. Je wordt door dit gerecht in de ochtend lekker actief. Kheer is een heerlijk voedend gerecht. De Kardemom werkt verwarmend en is goed voor het spijsverteringsvuur. Verder bevat het alle voedingsstoffen, welke goed te verteren zijn. De amandelen zijn voedend. Saffraan tot slot brengt alle drie de Dosha’s in balans.

Ingrediënten:

·        6 eetlepels goed gewassen Basmati rijst,

·        1,5 l volle biologische melk (de helft kokosmelk optioneel),

·        6 eetlepels suiker (3 el),

·        Rozijnen (50 gr.),

·        Goji bessen (optioneel)

·        ½ theelepel Kardemon,

·        ½ tl Rozenwater (optioneel)

·        3-4 Saffraandraadjes (weken in rozenwater),

·        Fijn gehakte amandelen (30 gr.)

·        fijngestampte pistaches (ongezouten) (30 gr.)

Bereiding: ongeveer 30 minuten. Doe de kokosmelk, melk en suiker in een groot steelpannetje en breng aan de kook. Voeg de Basmati rijst toe en laat het op laag vuur zachtjes koken totdat het mengsel dikker wordt en de rijst gaar is, ongeveer 20 minuten. Roer de rozijntjes, kardemom en rozenwater erdoor en laat het nog een paar minuten langer doorkoken. Schep het mengsel in schaaltjes en garneer met amandelen en pistachenootjes.


Eet smakelijk en fijne lessen gewenst!