Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Nooit te oud of te wijs om te leren

Toegevoegd op 30-11-1999

Zelfs ver gevorderde wijze mensen vallen soms nog wel eens terug in onwijs gedrag. Zij struikelen dan weer over hun ego. Wijsheid is niet enkel weggelegd voor zogeheten echte Yogi’s. Zeker ook eenvoudige mensen die gewoon hun levensplicht doen, kunnen ver gevorderde wijze mensen zijn. Daar gaat dit verhaal over.

 

Een oude en wijze Yogi was geestelijk ver gevorderd. In de loop der tijd had hij door meditatie verschillende vermogens verworven. Toen hij in meditatie onder een boom zat, liet een grote bosduif vanuit die boom, precies op zijn hoofd een poepje vallen. Hij voelde zich beledigd en werd ontstellend kwaad. Met een vuurstraal uit zijn ogen, doodde hij van kwaadheid de vogel. De Yogi ging daarna op reis. Hij kwam in een dorp aan en klopte aan bij het zesde huis. Het is in India gebruikelijk dat reizende Yogi’s gastvrij worden ontvangen in ieder zesde huis, waar zij een tijdelijk onderkomen wilden hebben.

Een mooie, getrouwde vrouw deed open en liet de wijze man gastvrij binnen. Zij waste met eerbied zijn voeten en gaf hem te drinken, zoals de voorschriften voor gastvrijheid luidden. Daarna ging zij verder met haar huiselijke plichten. Zij maakte het avondeten voor haar man klaar. Inmiddels was het donker geworden. De Yogi had inmiddels ontstellende honger gekregen. De vrouw maakte echter geen enkele aanstalten om het eten voor hem op te scheppen en wachtte geduldig op de thuiskomst van haar man. De wijze man kreeg steeds meer honger en werd innerlijk steeds kwader. Hij zei op een gegeven moment op een gebiedende toon dat hij graag eten wilde hebben. De vrouw antwoordde hem met een liefdevolle stem: ‘Ga je me nu ook doden met het vuur uit je ogen?’

Toen besefte de Yogi plotseling hoe verkeerd hij had gehandeld en schaamde zich diep. Hij ging op zijn knieën voor de vrouw en vroeg haar om vergeving. Natuurlijk deed zij dit. Op dat zelfde moment kwam haar echtgenoot binnen en samen gingen zij eten. De vrouw in dit verhaal deed haar huishoudelijke plicht als echtgenote. Zij was in alle eenvoud verder gevorderd op het pad van wijsheid dan deze wijze man. De wijze man had geleerd van deze les en werd later een grote profeet. Immers je bent nooit te oud of te wijs om te leren!