Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Ons bevattingsvermogen

Toegevoegd op 30-11-1999

Ons bevattingsvermogen! Ja, leg maar eens uit aan een kind dat nog nooit suiker heeft geproefd, waar suiker naar smaakt! Hij zal niet begrijpen wat zoet is, tot het moment dat hij het een keer heeft ervaren en daardoor kan onderscheiden of vergelijken! Dit sluit aan bij het gezegde:

 

Een kikker leefde een gelukkig leven in zijn vijvertje. Op een dag kwam een wijze, maar schaars geklede Yogi langs. Hij had een grote stok bij zich waarop hij steunde. Op zijn gezicht had hij 3 witte strepen. Hij was een echte aanhanger van de heer Siva, de god van de Yogi’s. De kikker hield hem tegen, keek hem aan en vroeg nieuwsgierig waar deze Shaddu naar toe ging. De Yogi zei: ‘Ik ben op weg naar de grote oceaan om daar offers aan de goden te brengen’. De kikker antwoordde: ‘De oceaan, maar wat is dat?’ De Yogi zei: ‘De oceaan is een enorme plas water. Onder water is er een fantastisch mooie wereld met vissen, schildpadden, krabben en dergelijke. De oceaan kan grote golven maken en kent tweemaal per etmaal eb en vloed onder invloed van de zon en maan. Daar wil ik mediteren en een offer brengen aan de heer Siva’.

De kikker zei: ‘O, wat interessant, maar hoe groot is zo’n oceaan dan?’ ‘Verschrikkelijk groot en uitgebreid’, antwoordde de Yogi. ‘Daar kun je je moeilijk een voorstelling bij maken’. De kikker, die het toch met zijn verstand wilde bevatten, vroeg: ‘Is het dan zo groot als mijn vijvertje?’ ‘Veel groter.’  ‘Is het 10 keer zo groot als mijn vijvertje?’. ‘Veel groter.’ Is het dan honderd of wel duizend keer zo groot als mijn vijvertje?’. ‘Nog veel en veel groter…’. Toen de kikker dat hoorde, hield hij vol verbazing zijn mond en sprong terug in zijn vijver. Op een plompenblad bleef hij stil en zwijgend zitten. Hij was één en al verbazing. Het ging zijn bevattingsvermogen ver te boven. En de Yogi vervolgde zijn weg naar de oceaan.