Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Patanjali, de Grondlegger van de Raja Yoga

Toegevoegd op 12-11-2013

Een lezing op 12 november 2013 over Patanjali door Klaas Stuive.

 

Patanjali, de Grondlegger van de Raja Yoga

Door Klaas Stuive op dinsdag 12 november 2013, 19.30 uur.

Locatie:
Heilige Lucaskerk
Hoogstraat 26
3131 BN  Vlaardingen.

De lezing

De grote wijze (Maharishi) Patanjali leefde ongeveer 200 v. Chr. en wordt alom geroemd als de vader van de Yoga. Uit eerbetoon noemt men zijn Yogastelsel ook wel 'Raja Yoga' (Koninklijke Yoga). Onder dit Yogastelsel kunnen we alle serieuze Yogavormen, zoals Kriya Yoga, Hatha Yoga, Mantra Yoga, Bhakti Yoga, Jnana Yoga en Karma Yoga scharen. Zijn leerdichten omvatten het klassieke Yogastelsel, dat gebaseerd is op een oeroude levenswijsheid. Deze wijsheid heeft een universeel karakter en blijft altijd toepasbaar omdat het een ervaringswetenschap is. Deze oude wijsheid vinden we ook terug in Vedas, Aranyankas ('woudboeken'), Upanishads ('aan de voeten van de meester'), maar vooral ook deBhagavad Gita (het Lied van de Heer).

Het woord Yoga betekent in het Sanskriet 'samenvoegen' of 'onder een juk brengen'. Vaak vertaalt men dit woord met 'eenwording met je essentiële Aard'. Volgens de oude wijsheid kan de mens met Yoga een 'volmaakt mens' worden. In feite is sprake van een herontdekking van wie jij in werkelijkheid bent. Het stelsel leidt uiteindelijk naar Moksha, bevrijding van je ware Zelf uit de wereld van dualiteit.

Klaas Stuive weet - door jarenlange ervaring - op een boeiende, geïnspireerde en toegankelijke wijze uitleg te geven over de inhoud van de klassieke Yoga, een oude wijsheid die universeel toepasbaar is in ons leven van alle dag. Een lezing die je gewoon niet kunt en mag missen!

Voorafgaande aan en aan het einde van de lezing wordt er kort gemediteerd. Tijdens de lezing wordt ingegaan op de unieke opbouw van de leerdichten van Patanjali, de opbouw van deze leringen (de vier Pada's), de acht stappen van het Yogastelsel en de essentiële betekenis daarvan in ons leven. De lezing zal ongeveer 2 uur duren. Nadien is er gelegenheid om vragen te stellen.

Klaas Stuive

Klaas Stuive MCM (61 jr), is yogameester, schrijver, filosoof en dichter. Hij is gedurende meer dan 35 jaar bezig geweest als politieofficier bij de Politie Regio Utrecht en als managerpartner bij Inpact Advies BV en Inpact Professionalisering en aldaar werkzaam op het gebied van politie en veiligheid. Inmiddels heeft hij ruim dertig jaar ervaring met klassieke Yoga. Hij is voorzitter van Stichting Raja Yoga Nederland en voorzitter van de landelijke Vereniging Samenwerkende Yogadocenten Nederland (SYN). In 2006 ontving hij de eretitel van Yogabrahmacharya van The International Yoga Federation (IYF) voor zijn verdienste op het gebied van klassieke Yoga. Van zijn hand zijn diverse publicaties en studieboeken over Yoga verschenen.