Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Uniek: oud-politie collega's oefenen mindfulness

Toegevoegd op 30-11-1999

Vandaag (9 mei) hebben we een woordenlijst toegevoegd aan het gegeven van ex-politiemensen om met hun gevoel om te leren gaan door te leren ontspannen. Hun reactie: 'er is niets zweverigs aan deze methode. We leren nu met onze lichaam en gevoelens om te gaan!! Dat had al eerder moeten gebeuren...

Klaas Stuive, grootmeester in Yoga, en voormalig politieoffier bij de politie (37 jaar), heeft zijn oude collega's laten ervaren, laten voelen, welke technieken je kunnen toepassen om te ontspannen, maar ook om ervaringen vanuit je professie los te laten, zoals zijn broer, dat na een ernstig ongelukkig tijdens zijn dienst, (na vallen en opstaan), uiteindelijk heeft geleerd.

Een belangrijk element om stress los te laten en je lekker in je lichaam te voelen, ondanks beperking op  grond van je leeftijd, of extra spanningen in beroep, is om: met behulp van beheersing van de ademhaling, de verbinding met zintuigen, plus eenvoudige oefenen je lichaam te rekken en te strekken. Mindfulness (bijzondere aandacht) is een oude (lichamelijke en geesteijke) methode, die door Thich Nhat Hanh, vanuit het Boeddhisme, nieuw leven is ingeblazen. Het zijn zeer oude Yogatechnieken, maar inmiddels door de westerse geneeskunde geaccepteerd, als een effectieve methode, om geestelijk en lichamelijk in evenwicht te komen. 

Grootmeester Klaas hoopt dat zijn (oude)  colega's deze methode gaan beoefenen om het zware werk van politie beter te kunnen dragen,maar ook daarna te gaan oplossen om te genieten van hun pensioen of van hun normaal leven met hun gezin. Het politiewerk legt een abnormale druk op het gezinsleven en echtscheidingen komen vaker voor, hoewel nooit bewezen.

 Hij roept dan ook de landelijk korpsleiding (Erik Akerboom, Ruud Biik  en Mirjam Barendsen) op,  om deze opleidingsinstructie (hoe ga ik om met PTS en stress) verplicht te gaan stellen voor de opleidingen van de dienders op straat.