Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Voor boosheid geen excuus

Toegevoegd op 30-11-1999

‘Voor boosheid is geen enkel excuus’, zei een grote Yogi ooit eens tegen mij, toen ik vertelde dat ik heel boos was om iemand die mij zwaar beledigd had. Het is het ego, je lagere zelf dat boos wordt. Een wijs mens kan niet boos worden. Het volgende verhaal gaat hierover.

 

Een bekende Yogi zat vaak onder een boom te mediteren. Op een dag kwam een Indiase koning met zijn leger in pracht en praal voorbij. In de ogen van de koning was iedere Yogi maar een nietsnut, die niet voor zijn kost wilde werken en alleen maar op andermans zak leefde. Toen hij die Yogi onder de boom zag zitten, gooide hij de meest grove beledigingen naar het hoofd van de Yogi en reed al scheldend met zijn leger weg om oorlog te voeren tegen een andere koning uit India, die hem had beledigd.

De koning verloor echter deze oorlog en kwam gewond, berooid, dorstig en hongerig weer terug. Hij passeerde weer de hut van de Yogi. Daar aangekomen, vroeg hij om verzorging van zijn wonden en om wat eten en drinken. Met liefde kreeg de koning van de Yogi alles wat hij vroeg. Toen schaamde de koning zich diep over zijn eigen en zei: ‘ik heb je zo intens beledigd en kijk nu eens desondanks verzorg je mij met alle liefde. Ik bied je mijn nederige excuses aan voor mijn boosheid!’ De Yogi antwoordde: ‘Waarvoor dan mijn koning? Waarom boosheid met boosheid vergelden?’  Hij schonk nog eens een glas water voor de koning in en ging verder met het verzorgen van zijn wonden. Er was geen spoor van boosheid bij deze Yogi te vinden. De koning was diep onder de indruk van zijn liefde en wijsheid. Boosheid hoef je niet met boosheid te vergelden. Immers wijze mensen zijn niet te beledigen en kunnen niet boos worden. De koning begreep nu dat er naast materiële rijkdom ook geestelijke rijkdom bestaat. Sinds die dag werd hij een goede koning, die ging voor vrede en welzijn van zijn volk.