Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Werelden van verschil

Toegevoegd op 25-02-2011

We zijn net terug uit India van een studiereis. Met het vliegtuig duurt het ongeveer 10 uur om van die ene plek op aarde (India) weer terug te komen op die andere plek die wij Nederland noemen. Er bestaan voor je gevoel geen grenzen meer en alles is binnen enkele uren bereikbaar. De jetlag heb ik achter de rug, maar het verschil tussen India en Nederland ben ik nog steeds aan het verwerken. Een cultuurshock of verbazing over de werelden van verschil!

Op de luchthaven van New Delhi bemerk je nauwelijks enig verschil. Deze luchthaven is in één jaar tijd omgetoverd tot een zeer moderne, westerse luchthaven met alle bekende winkeltjes waar je taxfree luxe artikelen kunt kopen.  Kom je buiten de luchthaven om je met een busje in het verkeer richting je hotel te mengen verandert het ingrijpend. Zeker als je steeds dichter bij oud Delhi komt. Wat een verkeerschaos! Getoeter, lawaai, smerig en een afschuwelijke stank en luchtvervuiling. Niet te bevatten. Duizenden mensen op straat met hun hele ’hebben en houwen’. Oud Delhi: één grote afbraakstad, zoals wij die al jaren niet meer in Nederland kennen, een menselijke mierenhoop op een vuilnisbelt.

Als je dit zo hoort vraag je jezelf af waarom ik hemelsnaam naar India ga en niet lekker thuis blijf! De reden: een studiereis over Yoga naar Rishikesh (bakermat van Yoga) met een korte onderbreking in Delhi om te acclimatiseren. India als dé bakermat van oude wijsheid is nauwelijks in die chaos te proeven of waar te nemen. Ja, je ziet mooie tempels voor alle bekende goden en ook nog de oude overblijfselen uit een rijk en ver verleden. Waar is het mooie India van vroeger tijd gebleven? Waarom is India met bijna 1,4 miljard mensen  zo ver sociaal gezakt? Dan de busreis van Delhi naar Rishikesh en terug: acht uur lang in één grote file. Eén lint van mensen aan beide zijde van de weg met hun ‘handel en wandel ‘ en hun hele huishouden op straat om in hun onderhoud te voorzien. Afvalbergen zo ver je kunt kijken. 

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Er wordt gewerkt aan een betere infrastructuur, al zijn de meeste wegen één grote doorlopende bouwput. Nog een lichtpuntje, hoe arm ook, iedereen heeft een mobiele telefoon!  Een ander lichtpuntje, halverwege de rit naar Rishikesh  lunchen in een restaurant met een tuin zo mooi als een oase in een woestijn van stof en vuil. En dan de Ashram: afgesloten van de buitenwereld met bewaking voor de ingang, een paradijs van rust, een hof van Eden met engelen ter bewaking voor de poort en alleen toegankelijk voor ingewijden in de Yoga. Zicht op de uitlopers van de Himalaya. Binnen de wereld van de Indiase werkelijkheid weer een andere wereld en met een enorm  verschil.

Hoe ziet de wereld er in de ashram dan uit? Om 05.00 uur ‘s ochtends starten met een programma tot 21.00 uur ‘s avonds: drie maaltijden, meditatie, beoefening van joints and glands, Hatha Yoga, lezingen over Bhagavad Gita, Upanishads, Universele Liefde, Yoga-Sutras, Science of Breath en toepassing van Pranayamatechnieken. In de laatste week: excursies naar de heilige stad Haridwar, naar Devprayak door de bergen ,  bezichtiging van grotten waar tot voor kort nog Yogi’s geleefd hebben,  meditatie op een grote steen aan de Ganges, Rishikesh met de tuc-tuc en je als toerist tussen de bevolking mengen, bezoek aan het Himalaya Hospitaal opgericht door Swami Rama, meditaties met Swami  Veda Bharati. Alles even overweldigend en indrukwekkend.

En dan ben je ineens na een vlucht van 8 uur weer terug in ons geciviliseerd Nederland, de westerse wereld. Wat leven we toch in een welvarend land en wat is de wereld via het nieuws ook dichtbij: een zogeheten ‘zachte’ revolutie in het Midden-Oosten, aardbevingen en duizenden doden en dan nog de verkiezingen. De wereld is één ‘ global village’ zeggen we vaak. Ga je het anders bekijken dan blijken er in werkelijkheid werelden van verschil te bestaan, ook in je beleving.  Slechts met meditatie is dit in stilte te overbruggen!