Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Wie houdt het meest van vader

Toegevoegd op 30-11-1999

Dit verhaaltje gaat over een spin. De spin staat o.a. symbool voor de herfst. Een kruisspin, als amulet gedragen, verjaagt ook koorts, zo wordt beweerd en kleine spinnen brengen geluk.

In Suriname, Nederlandse Antillen en West-Afrika vervult een spin een soort rol als die van de slimme vos Reinaert. Deze spin wordt ´Anansi´ genoemd. Verhaaltjes over deze spin worden ook verteld tijdens begrafenissen om de aandacht van de overledene af te leiden, want de Ziel moet zo min mogelijk gestoord worden in haar overgang naar de andere wereld. Verder zijn er ook leuke, amusante verhaaltjes over Anansi, die achteraf toch niet altijd zo slim blijkt te zijn. Daar gaat het volgende verhaaltje over.

Anansi de spin is niet gierig, hij offert zich zelfs helemaal op voor zijn kinderen, vindt hij zelf…! Toen het schapenvlees op was, had Ma Akoeba alleen nog twaalf bananen in huis. Ze kookte de bananen en vroeg Anansi of ze de bananen in stukjes moest snijden voor het hele gezin, dus voor ieder een paar stukjes. Anansi vond dat je bananen heel moest eten en wilde dat de kinderen een hele banaan zouden krijgen. Hij zelf en Ma Akoeba konden wel een dagje zonder. Ma Akoeba wist ook dat Anansi nog vol zat van het schapenvlees, dat hij zojuist opgegeten had en zelf had zij als moeder natuurlijk ook wel het één en ander voor haar kinderen over. Ze gaf al haar twaalf kinderen dus een hele banaan. Toch had Anansi wel heel erge zin in een heerlijke banaan… Hij ging bij zijn kinderen aan tafel zitten en vroeg: ‘Wie houdt het meest van zijn vader?’ Alle kinderen riepen natuurlijk dat ze heel veel van hun vader hielden. Anansi zei toen: ‘Als je echt zo veel van je vader houdt, dan geef je hem de helft van je banaan.’ Anansi kreeg natuurlijk twaalf halve bananen van zijn kinderen. Je begrijpt dat Moeder Akoeba enorm boos op hem was en Anansi kreeg een flink pak rammel van haar met de mattenklopper. Immers liefde van je kinderen is niet af te kopen of chanteerbaar en als je iets weggeeft doe je dat zonder voorwaarden.