Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Wijsheid zonder woorden

Toegevoegd op 30-11-1999

In dit verhaaltje wordt een vergelijking gemaakt tussen hogere kennis wat niet te leren is en de lotusbloem. Het kenmerk van de lotus is dat deze zijn wortels in de modder heeft, maar zijn prachtige geurende bloem drijft op het water. Dat betekent esoterisch dat de bloem bovenop de emotie drijft, waarvan water het symbool is.

Boeddha, degrote wijze, was op een dag met zijn volgelingen neergestreken aan de rand van een dorp, dicht bij een prachtig meer waar lotusbloemen op dreven, die heerlijk geurden. De mensen in het dorp en in de omgeving hadden gehoord dat de grote wijze daar bivakkeerde en stroomden met honderden toe om een glimp van hem op te vangen en naar zijn wijze woorden te luisteren.

De leerlingen hadden aan Boeddha deze verwachting van de mensen uitgesproken en de meester stemde toe hen toe te spreken. Hij liep naar het meer en nam een lotusbloem uit het water. Hij ging zitten op een plek onder een boom op een heuvel waar iedereen hem goed zou kunnen zien en hield de lotus in zijn linker hand omhoog. Toen ging hij in meditatie.  

Onmiddellijk verstomde het geroezemoes onder de mensen en het werd doodstil. Alleen de vogels en de krekels kon je horen. Hij bleef daar zitten en sprak geen woord, tot grote verbazing van iedereen. De mensen werden na een paar uur onrustig en gingen ten slotte teleurgesteld naar huis om de volgende dag weer op hetzelfde uur terug te komen, waar Boeddha nog steeds in meditatie zat met de lotusbloem in zijn hand. Dit duurde drie dagen. Ondertussen waren er nog maar een handjevol mensen over, die ook in meditatie waren, net als Boeddha.

Op de derde dag kwam Boeddha uit zijn meditatie en bracht de lotusbloem die hij nog steeds in zijn linker hand had voor zich omhoog en sprak met een vertederende glimlach: ’Ik heb via deze lotusbloem over de grote Waarheid gesproken zonder woorden. Ik heb U iets proberen te leren wat niet geleerd kan worden, wat niet in gesproken woord is uit te drukken. Ga heen en volg die Waarheid.’

Na deze woorden uitgesproken te hebben, stond hij op en ging heen. De meeste mensen waren diep teleurgesteld en in verwarring. Niemand begreep precies wat hij bedoelde. Slechts één leerling begreep zijn meester volledig. Hij volgde Boeddha later op.

Ware kennis is intuïtief te begrijpen met ons hogere intellect. Ook wel het derde oog genoemd. Immers: ‘je moet (esoterische) oren hebben om te horen en (esoterische) ogen om te zien’, zeiden ook andere grote wijzen, zoals Jezus en Mohamed, ‘beheers je emotie en drijf als het ware, zoals een mooie geurende lotusbloem, op je emotie.’ Immers, emoties maken je doen en laten onzuiver, omdat je ego en niet je hart en Ziel (je ware aard) bij dat handelen betrokken is.