Berichten

Welkom bij het laatste nieuws en alle laatste agendapunten die u niet mag missen!

Vorige pagina | Overzicht

Wijsheidsverhaaltjes door Sri Yogabrahmacharya

Toegevoegd op 30-11-1999

Als je iets duidelijk wilt maken, maar je weet niet direct hoe, dan kan een grap, een parabel of een verhaal vaak goed uitwerken. Yogi’s hebben van deze techniek door de eeuwen heen dankbaar gebruik gemaakt.

Waarom verhaaltjes? Het antwoord ligt in het volgende verhaal over de ‘Naakte Waarheid’.

In vroegere tijden vertoefde de Waarheid onopgemerkt onder de mensen. Ze was zo naakt als haar naam. Als de mensen haar zagen, keken ze de andere kant op en schaamde zich voor haar naaktheid. De Waarheid trok over de aarde en werd ontroostbaar, omdat niemand haar in de armen wilde sluiten. Zo werd ze oud en rimpelig. Op een dag kwam mijnheer Parabel bij haar langs. Hij vroeg aan haar waarom ze zo ongelukkig en verdrietig was. Zij vertelde hem haar geschiedenis. `Daar weet ik wel raad op´, zei Parabel. ´Hier heb ik een mooi gewaad en trek die maar eens aan. Hier heb je een mooie haarband en doe die maar eens om. Hier heb je mooie schoenen en doe die aan je voeten’.En zo kleedde Parabel haar netjes aan. Daarna trok de Waarheid weer de wijde wereld over en nu vond iedereen haar verhalen wel prachtig. Ze bloeide helemaal op en werd al om geëerd. Immers de waarheid is dat demensen de ‘naakte waarheid’ niet kunnen verdragen en er de voorkeur aangeven om die aan te kleden.

Een ander voorbeeld ‘Waarom verhaaltjes?’:

Een monnik vroeg aan een Zenmeester: ‘Heeft een hond de Boeddha-natuur of niet?’ De meester antwoordde: ‘Woef.’Veel verhaaltjes zijn niet altijd direct te bevatten, want wat is nu de betekenis van ‘Woef’? Verhalen storen zich vaak niet aan rechtlijnige logica, maarmaken gebruik van paradoxen en spreken een onbewust deel in ons aan. In ons onderbewustzijn kan een verhaaltje zijn werk doen.

Laten we nu zelf maar de verhalen hun werk laten doen.