Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen. U ziet hier een overzicht van de veelgesteld vragen over yoga en de Stichting Raja Yoga Nederland.

 1. Wat is het verschil tussen Raja en Hatha Yoga?
  Hatha Yoga is de meest bekende vorm in het westen. Hatha Yoga legt het accent op fysieke houdingen en ademhaling. Raja Yoga is de vorm die completer genoemd kan worden. Raja maakt gebruikt van technieken uit alle Yogavormen. Naast de fysieke houdingen en ademhaling besteedt deze vorm ook aandacht aan meditatie en de filosofische achtergronden van Yoga.

 2. Hoe weet ik nu of Raja Yoga voor mij geschikt is?
  Daar kun je het snelst achter komen door een gratis proefles te nemen. Na de les kun je dan overleggen met de docent(e) of Raja Yoga geschikt is voor jou. Yoga moet je dus eerst ervaren. Een nog beter idee is om de introductiecursus te volgen van 4 weken. In 4 lessen ben je echt in staat om dit voor jezelf vast te stellen. Je kunt dan heel bewust kiezen wat je doet op basis van eigen ervaring. De docent kan je daarbij zeker helpen.

 3. Ik heb last van spanning en kan me moeilijk concentreren. Ook slaap ik al enige tijd slecht. Zou Raja Yoga mij kunnen helpen deze problemen te overwinnen?
  Raja Yoga is geen Haarlemmer olie of een wondermiddel voor alle kwalen. Lichaam en geest hebben een relatie met elkaar. Als je druk bent in je hoofd, dan zal het lichaam daarop ook reageren. Yoga lost dus niet je persoonlijke problemen op. Wat Yoga wel doet is je leren ontspannen, beter adem te halen en geestelijk sterker te worden. Je wordt geestelijk en lichamelijk sterker, waardoor je deze persoonlijke problemen makkelijker de baas kunt blijven. Je begrijpt dat je dit alles niet in één les kunt leren. Geef jezelf de tijd en ruimte.

 4. Waar geven jullie de lessen en wat moet ik de eerste keer meenemen?
  De Stichting heeft haar eigen opleidingscentrum (Schouwstede 1D, 3441 JA) in Nieuwegein. Vanuit Utrecht kun je alle trams in de richting van Nieuwegein nemen. Als je met de auto komt dan kun je parkeren achter het theater of onder City Plaza. Er is een beperkt aantal privé plaatsen achter het gebouw aanwezig. Het is aan te bevelen 10 minuten voor aanvang van de les even kennis te maken met de docent, die zal je zeker even op je gemak stellen. Je kunt het beste een groot badlaken of een deken meenemen. Trek van tevoren makkelijke kleding aan, zoals een joggingbroek, T-shirt of sweater. Er is overigens ruimte om je even om te kleden naast de studio. Kussentjes en matjes zijn in ruime mate aanwezig.

 5. Van andere mensen hoor ik dat Yoga zweverig is, dat houdt me een beetje tegen om lessen te volgen?
  De Stichting en haar docenten zijn zeker niet zweverig. Jaren geleden is de stichting opgericht door politiemensen uit ideologische overwegingen, omdat er bij henzelf achter kwamen dat Yoga het welzijn van mensen bevordert. Om die reden is de stichting ook geen commerciële instelling. We zijn tevreden als we mensen kunnen helpen om hun welzijn te bevorderen. Het bestuur en de docenten staan dus met beide benen op de grond. Zij werken, hebben een gezin, beoefenen Yoga en geven in hun vrije tijd de Yogalessen. Onze docenten hebben een langdurige Yogaopleiding achter de rug en zijn ook zeer ervaren.

 6. Zijn jullie opleidingen erkend? Jazeker. Al onze opleidingen zijn erkend door branchevereniging SYN, alsmede IYF. Ons opleidingsplan is op hun voorwaarden afgestemd. Verder werken wij met studiegidssen per opleiding. Deze kunt u opvragen via de site.

 7. Is de kennisoverdracht online wel voldoende? Op zich is de kennisoverdracht van Yoga zeer zeker voldoende. Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de docent. In geval van de Stichting worden alle lessen gegeven door grootmeester Klaas Stuive MCM. Deze heeft bijna 40 jaar eravring in lesgeven. Verder organiseert de Stichting met regelmaat zogeheten contacdagen.

Zoeken

Geef een zoekopdracht

Agenda


Grote kalender weergeven

Laatste Tweets

Volg ons @RajaYogaNieuws